Koncerti koje iščekuju i publika i muzičari

Večeras i sjutra prvi koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra u Velikoj sali Muzičkog centra, pod dirigentskom palicom Holi Hjun Čo

4749 pregleda 0 komentar(a)
Muzički centar, Foto: Luka Zeković
Muzički centar, Foto: Luka Zeković

”Očekujem da će koncerti donijeti mnogo zadovoljstva, kako muzičarima, tako i publici. Ovo je prvi put od kad je pandemija započela da Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) nastupa uživo. Mnogo smo vremena proveli vježbajući i svirajući zajedno i svakog dana vidimo veliki napredak, kao i da nivo očekivanja raste pred koncert koji svi rado očekujemo”, izjavila je uoči koncerata sa CSO za “Vijesti” dirigentkinja Holi Hjun Čo.

Koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra predvodiće večeras i sjutra od 19 časova gostujuća dirigentkinja Holi Hjun Čo u Velikoj sali nove zgrade Muzičkog centra koja ovim koncertima otvara vrata ljubiteljima klasične muzike.

Holi Hjun Čo (29) porijeklom je iz Južne Koreje, a trenutno radi kao asistentkinja dirigenta Pava Jarvija u orkestru “Tonhale” u Cirihu i muzička je direktorka orkestara “Vidikon” i “Alumni” Univerziteta St. Galen. Ona objašnjava da je do saradnje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom došlo preko poznanstva sa muzičkom direktorkom Mirkom Šćepanović koju je upoznala u Švajcarskoj.

Holi Hjun Čo
Holi Hjun Čofoto: Luka Zeković

Na Velikoj sceni Muzičkog centra nastupiće duvački i gudački ansambli CSO-a, redukovani sastav Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao i kontrabasista CSO-a Vasilije Gagović koji će izvesti solističku dionicu.

“Imamo pet pripremljenih djela i možda šesto, ako publika bude zadovoljna nastupom. Započećemo djelom Riharda Štrausa, ‘Serenadom za duvače u Es-duru, op.7’, u koje smo uključili tri trombona, zbog epidemioloških mjera. Izvešćemo i kompoziciju Bernda Aloisa Cimermana čiji je muzički humor vidljiv kroz izabrano djelo, ‘Rajnski parohijski plesovi, končerto za duvače’. Nakon toga će Vasilije Gagović na kontrabasu izvesti dio kompozicije Đovani Botesinija, ‘Koncert za kontrabas i orkestar br.2 u h-molu’. To je veoma lirična i romantična muzika koju Vasilije donosi na izvanredan način. Takođe, kompozicija Franca Šuberta, ‘Rozamunda, D.797: Interludijum br.3 u b-duru’ biće izvedena nakon solističkog dijela. A nakon pauze ćemo izvesti kompoziciju Feliksa Mendelsona ‘Simfoniju br.4 u Aduru, op 90- Italijanska’”, najavila je program koncerta Holi Hjun Čo.

Solista na kontrabasu, Vasilije Gagović oduševljen je što će otvoriti sezonu koncerata u novoj sali Muzičkog centra, kao i značajem saradnje sa prestižnom dirigentkinjom.

Vasilije Gagović
Vasilije Gagovićfoto: Luka Zeković

“Ovo je jedan od mojih najznačajnih koncerata u karijeri gdje ću biti solista. Takođe, moram da naglasim da mi je veoma značajno jer sviram Koncert br. 2 Đovanija Botesinija na njegovu 200. godišnjicu, što je izuzetno velika godina za svijet kontrabasa. Dirigentkinja Holi je jedna vrlo strpliva i ljubazna osoba, koja je veoma profesionalna u svom poslu i bilo mi je jako prijatno raditi sa njom. Lako smo napravili konekciju i razumijeli se u muzičkom smislu”, ističe crnogorski umjetnik.

Vanja Vukčević članica Savjeta Muzičkog centra kazala je “Vijestima” da će nastavak programa tokom maja i juna zavisiti od epidemiološke situacije.

“Ovo je prvo javno pojavljivanje naših muzičara na novoj sceni Muzičkog centra, što je publika, kao i muzičari, željno iščekivala. Do sada smo imali par koncerata, što onlajn, što preko televizije, zbog epidemiološke situacije. Mada ni ovaj put Simfonijski orkestar nije u punom sastavu zbog nemogućnosti da okupimo veći broj ljudi i muzičara”, objasnila je Vukčevićeva.

Ona je takođe naglasila kapacitet zgrade Muzičkog centra i sve što je koncipirano unutar nje, kao i značaj preseljenja u novu zgradu koja za njih znači otvaranje novih mogućnosti i početaka.

“Ovo je nešto što smo dugo čekali, jer imati salu je nešto što otvara mnoge mogućnosti za crnogorsku muziku i kulturu. Muzički centar ima veliku scenu sa 419 mjesta, kamernu salu, multimedijalnu salu... Pokrenuli smo i rad edukativnog centra za sve uzraste, gdje je negdje cilj da obrazujemo ne samo muzičare, nego i djecu za koju želimo da budu naša redovna publika ili članovi kada odrastu”, poručila je Vukčevićeva.

Novi profesionalni izazovi

“Mnogo učim od dirigenta Pava Jarvija. On je jedan od najboljih i najtoplijih mentora kojeg sam imala do sada i mnogo se toga može naučiti od njega, kako oko tehničkih stvari na samoj pozornici, tako i u razgovoru sa njim. Pokazuje kako treba komunicirati sa orkestrom i muzičarima kako bi se najbolje stekla međusobna povezanost. Dosta komuniciramo i van posla što nam je donijelo ličniji odnos od onog profesor student”, rekla je “Vijestima” Holi Hjun Čo.

Ova mlada kompozitorka takođe je jedna od 24 nominovana dirigenta za takmičenje Malko, koje organizuje Danski nacionalni simfonijski orkestar, a koje će biti održano u Kopenhagenu u junu.

“Velika je čast biti u selekciji na najprestižnijem i najvećem takmičenju u ovoj grani muzike, koje će pratiti cijeli dirigentski svijet. To mi je šansa da upoznam novi orkestar sa kojim nisam imala priliku da nastupam. Koliko god da je situacija stresna oko svog tog takmičenja, ovo je prilika da se steknu nova poznanstva i znanja”, ističe Holi Hjun Čo. "Nisam znala da je ovo jedini simfonijski orkestar u Crnoj Gori i nadam se da će ih u budućnosti biti još. Kada ste jedini simfonijski orkestar u zemlji nemate priliku da se nadmećete sa nekim drugim i time dižete ljestvicu kvaliteta. CSO ima potencijala da bude odličan i ima izuzetno talentovane muzičare, koje treba uputiti i izvajati u cjelinu. Nadam se da ću svojim dolaskom napraviti dio marketinga za CSO i da će se i na prestižnim mjestima čuti za njega", rekla je ona.

Bonus video: