Premijera predstave „Rani jadi” u Zetskom domu

Kraljevsko pozorište i CNP najavili majski repertoar, izostali komadi nastali tokom ili neposredno prije pandemije

2567 pregleda 0 komentar(a)
Zetski dom, Foto: Savo PRELEVIC
Zetski dom, Foto: Savo PRELEVIC

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” najavilo je deset programa čija je izvedba planirana tokom maja. Repertoar će biti otvoren izložbom “Crnogorska pozorišta povijest” autorke Slavojke Marojević, u produkciji Nikšićkog pozorišta. Postavka će biti otvorena 7. maja u 20 časova.

Premijera predstave “Rani jadi” po motivima istoimenog djela Danila Kiša, u režiji Petra Pejakovića, najavljena je za 19. maj u 19 časova. Akteri predstave su djeca i mladi iz Prijestonice Cetinje - učesnici obrazovnog segmenta Studio Kraljevskog pozorišta. Repriza predstave najavljena je za dan kasnije, takođe u 19 časova.

Oskarom nagrađeni film “Francuska veza” iz 1971. godine, u režiji Vilijama Fridkina biće prikazan 11. maja u 20 časova, a ustupa ga Crnogorska kinoteka.

Rezultat još jedne saradnje sa Crnogorskom kinotekom, ali i Prijestonicom Cetinje je i filmski žurnal “Obnova crnogorske Kraljevine 1910. godine”, kao i film “Voskrsenja ne biva bez smrti”, koji će biti emitorani 21. maja u 20 časova.

Koncert pijanistkinje iz Bara, prof. Ane Vukazić biće upriličen 24. maja u 20 časova. Ostatak mjeseca prolazi u predstavama “Bog masakra” Jasmine Reze u režiji Siniše Evtimova koja će biti izvedena 25. maja u 20 časova. Gradsko pozorište Podgorica gostuje 28. maja u 16 i 18 časova sa predstavom za djecu (3+) “Maca papučarica”, po motivima priče Ele Peroci, a po tekstu i u režiji Davora Dragojevića.

Uspješna predstava “Kapital”, prema djelu Karla Marksa, u režiji Andraša Urbana, koja je 2018. godine realizovana uz podršku EU programa Kreativna Evropa na programu je posljednjeg dana u mjesecu u 20 časova.

Ni ovog mjeseca neće biti izvedena premijera predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf” koju je prošle godine u Zetskom domu režirao Paolo Mađeli.

U CNP-u nezavisni autorski projekat Slavka Kalezića

Iako je ranije rečeno da je jedan od prioriteta Crnogorskog narodnog pozorišta premijera komada „Smrt i njeni hirovi” i „Posjeta” na majskom repertoaru ih nema...

Zato će na Sceni Studio 11. maja biti izvedena monodrama „Soul food“ koja predstavlja nezavisni autorski projekat Slavka Kalezića, člana ansambla nacionalnog teatra. Predstava je nastala po romanu Žane Poliakove, a Kalezić potpisuje i adaptaciju i režiju.

Najavljen je i komad “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Iva Brešana u režije Luke Kortine 5. i 7. maja. Najdugovječnija predstava CNP-a koja je premijerno izvedena 2004. godine, „The Beauty Queen“, Martina Makdone, u režiji Ane Vukotić na repertoaru je 15. i 17. maja, a posljednja premijera CNP-a, „Đokonda“, Viktora Lodata, u režiji Dušanke Belade, biće izvedena 18. i 19. maja.

Sve predstave počinju u 20 časova.

Bonus video: