Plakat mora da bude jednostavan i jasan, da se brzo iščita

Na prestižnom međunarodnom takmičenju “Poster Annual” srebrno odličje pripalo grafičkom rješenju serije “Kosti” koje potpisuje agencija “Aquarius” iz Banjaluke i njen kreativni direktor Dejan Šijuk

2343 pregleda 1 komentar(a)
Šijuk, Foto: Privatna arhiva
Šijuk, Foto: Privatna arhiva

U konkurenciji sa svjetski poznatim serijama kao što su “Fargo”, “Better Call Saul”, “What we do in Shadows” i drugima, na prestižnom međunarodnom takmičenju “Poster Annual” srebrno odličje pripalo je grafičkom rješenju serije “Kosti” koje potpisuje marketinška agencija “Aquarius” iz Banjaluke.

Nagrada se dodjeljuje svake godine, u organizaciji čuvene njujorške izdavačke kuće koja je specijalizovana za dizajn i komunikacije - “Graphis”.

Izdavačka kuća “Graphis” u svijetu je sinonim izvrsnosti u dizajnu i vizuelnim rješenjima. Oni objavljuju najprestižnije svjetske godišnjake i nagrađuju radove iz cijelog svijeta u kategorijama dizajna, oglašavanja, ilustracije, fotografije, a u konkurenciji sa svjetski poznatim televizijskim serijama - nagrada za jednu iz regiona dodatno je bitna.

“Ova nagrada je pomalo stigla i kao iznenađenje, s obzirom na to da je bila u konkurenciji sa svjetski poznatim serijama, tako da smo se obradovali još više kada smo shvatili da smo u takvoj konkurenciji uspjeli dobiti srebro”, kaže za “Vijesti” kreativni direktor agencije “Aquarius” i kreativac godine u Bosni i Hercegovini, Dejan Šijuk.

Nagrađeni poster za seriju “Kosti”
Nagrađeni poster za seriju “Kosti”foto: Aquarius

Serija “Kosti” snimana je po scenariju Nikole Pejakovića, u režiji Saše Hajdukovića i predstavlja drugi dio trilogije o gradu Banjaluka, a dolazi nakon serije i filma “Meso”, da bi treći dio bila “Koža”.

Pored najnovije nagrade iz Sjedinjenih Američkih Država, kreativni tim agencije “Aquarius” je za rad na kampanji serije „Kosti“ produkcijske kuće “Bosonoga”, dobio i niz drugih... Prvo priznanje su odnijeli početkom godine na NO LIMIT Advertising festivalu u Sarajevu, gdje je marketinška kampanja za seriju „Kosti“ osvojila Grand Prix nagradu festivala, ali i nagrade u kategorijama: Integrisane kampanje - zlato, Print & publikacije - zlato, Digital - srebro. „Kosti“ su, u kategoriji “Mediji/TV promocija” objavljene u najvećoj svjetskoj bazi kreativnog oglašavanja - Ads of the World. Svako od priznanja je, ističe Šijuk, dobrim dijelom i zasluga njegovih talentovanih kolega iz kreativnog odjela koji su učestvovali u projektu.

“Kampanja za ‘Kosti’, i sve nagrade i priznanja koja je do sada osvojila, samo pokazuje koliko je zapravo važno da kreativci dobiju priliku da se izraze, bez ograničenja bilo koje vrste“, dodaje Šijuk.

Na njihovom zapaženom posteru ističe se i da “Sve ima tačku pucanja”, a prije odgovora na pitanje šta je ono što njihovo rješenje govori o seriji onima koji je nijesu pogledali, Šijuk podsjeća da serija “Kosti” obuhvata 10 epizoda i da pripada žanru drama-triler...

“To je priča o ljudima koji žive u poslijeratnom haosu, sistemu u kojem su potpuno razorene porodične, društvene i kulturne vrijednosti. Radnjom smještenom u Banjaluci, serija prati život dvojice otuđenika koji, pogođeni traumom iz rata, ne mogu da se uklope u razoreno i korumpirano društvo... Kao glavni motiv kampanje je uzet čekić iz serije kojim glavni junak izvršava svoje prvo ubistvo. Od tog trenutka za njega počinje put bez povratka. Taj trenutak je njegova tačka pucanja. Čekić je modifikovan tako da izgleda kao krst, a simbolizuje početak procesa dugog, duhovnog ozdravljenja kroz koje prolazi glavni junak”, priča Šijuk.

Plakat/poster za neki film ili seriju posebno je važan propratni segment svakog ostvarenja. Često je to prva stvar sa kojom se potencijalni gledalac susreće kada saznaje za novi film ili seriju. Za to kratko vrijeme, koliko plakat zadrži pažnju, on mora da “ispriča” priču o radnji filma ili bar da svojom grafikom nagovijesti radnju i atmosferu, ali i da pokuša na najbolji način da ostavi dobar prvi utisak o filmu koji još niste gledali. Ukratko - to je zadatak svakog grafičkog rješenja koje prati neko djelo, objašnjava Šijuk.

S obzirom na sve to, šta je bio najveći izazov tokom rada na njihovom posteru, Šijuk odgovara da je proces uopšte bio zahtjevan i približava položaj plakata u našoj sredini...

“Najveći izazov u kreiranju plakata je kako predstaviti čitav film/seriju jednom slikom. On je prvi kontakt sa publikom i komunikacija mora da bude jednostavna i jasna, da može da se iščita kroz kratko vrijeme. Nažalost, kod nas plakat više gotovo da i ne postoji u formi u kojoj je prije postojao. Danas plakat možete da vidite samo ispred bioskopskih dvorana. Površine za plakatiranje su gotovo nestale (osim kad su izbori, tada je svaka površina iskorišćena za plakatiranje), ali je plakat nastavio da živi u digitalnom svijetu. I u tom slučaju troškovi štampanja ne postoje, pa često neko filmsko ili serijsko ostvarenje ima više različitih plakata, što opet olakšava komunikaciju i daje vam mogućnost da budete jasniji u prezentovanju radnje filma ili serije”, kaže on.

Cilj svakog plakata je da “komunicira sa publikom na jednostavan i brz način, ponekad koristeći i jezik simbola, te da u kratkom roku jasno prenese informaciju”, objašnjava Šijuk i dodaje da se grafičkom dizajnu danas poklanja mnogo pažnje, s obzirom na to da je to sastavni dio marketinške industrije koja je u svijetu veoma razvijena.

“Na našim prostorima je to, nažalost, na nešto nižem nivou, ali vjerujem da će se i to u budućnosti promijeniti. Mi inače slabo prihvatamo promjene i u svemu kaskamo za ostakom razvijenog svijeta, ali daleko od toga da se ne pomičemo sa mrtve tačke. Tako da njemu ne nedostaje pažnje”, zaključuje Šijuk.

Agencija “Aquarius” iz Banjaluke, dobitnica nagrade, kreativna je baza i matična firma agencije “Creative Group Aquarius” u Crnoj Gori.

Strip je stara ljubav

Pored ove i niza drugih nagrada, Dejan Šijuk je na "NO LIMIT Advertising" festivalu u Sarajevu proglašen za kreativca godine u Bosni i Hercegovini. A kako su povezani kreativnost, umjetnost, marketing i grafički dizajn...

"Marketing ne bi postojao bez kreativnosti i grafičkog dizajna. Grafički dizajn je primijenjena umjetnost, a dio svoje primjene je našao i u marketingu. Ali nije sve što radimo u marketingu i umjetnost. Pri izradi neke kampanje ima puno ograničavajućih stvari. Nekad su one izazov, ali nekada i smetnja. Pa, koliko je uspješna kampanja zavisi od toga koliko ste se snašli u standardima koje propisuje brend i u komunikaciji za klijentom, koji često ima drugačiji pogled na marketing od vas (smijeh)", iskreno odgovara on.

Šijuk je ranije gostovao na Međunarodnom strip festivalu u Herceg Novom, ali zbog zahtjevnosti i dinamike posla kojim se bavi, za devetu umjetnost ima sve manje vremena...

"Strip je moja stara ljubav, za koju, nažalost, više nemam vremena. Stalan posao i rad u marketingu oduzimaju puno vremena, pa malo ostaje slobodnog vremena za crtanje. Tako da strip više ne crtam, ali volim da obilazim festivale kao ljubitelj stripa i da se družim sa crtačima", kaže on.

Bonus video: