Budvi je neophodna i pozorišna sala

Ovogodišnji, 35. Grad teatar biće održan od 10. jula do 20. avgusta pod motom “Povratak u život”

4423 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Grad teatar
Foto: Grad teatar

Jubilarni, 35. Festival „Grad teatar“ ove godine biće održan između 10. jula i 20. avgusta u Budvi.

Moto pod kojim će festival prikazati ukupno 45 programa za 40 dana je: “Povratak u život”. To je u razgovoru za “Vijesti” najavila direktorka Javne ustanove “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević.

Prema njenim riječima, u toku ovog festivala biće prikazana i jedna nova festivalska pozorišna produkcija.

“To je ‘Zelena čoja Montenegra’ u režiji Nikite Milivojevića, adaptacija čuvenog romana Moma Kapora prema kojem je dramu napisao Stevan Koprivica. Uz nju će se igrati još tri festivalske produkcije iz prethodnih godina: ‘Krvave svadbe’, ‘Selestina’ i ‘Upotreba čoveka’. Predstava ‘Zelena čoja Montenegra’ biće 76. pozorišna predstava koju producira ‘Grad teatar?. U JU ‘Grad teatar’ smatraju da je 76 predstava za 35 godina trajanja dovoljna preporuka i razlog za insistiranje na tome da je Budvi neophodno pozorište”, kazala je Lubarda Marojević.

Naglašava da je „Grad teatar“ prije 35 godina nastao kao ljetnji festival na otvorenom, a od tada do danas postao pravi produkcijski gigant, čijim bi se projektima ponosila renomirana pozorišta svih prostora.

“Predstave koje nastanu za festival budu premijerno izvedene u Budvi, ali zatim svoj život nastavljaju na scenama drugih teatara, dok budvanska publika ostaje da čeka godinu dana do novih događaja. Festival ‘Grad teatar’ je tokom tri i po decenije trajanja učinio da su Budvani ne samo zahtjevna i edukovana pozorišna publika, nego i da se iz godine u godinu potreba za pozorišnim izvođenjima tokom zime samo uvećava. Mnogo se budvanske djece profesionalno opredijelilo za život u pozorištu, i mnogo ih danas živi i radi u drugim sredinama, priželjkujući priliku da se svojim poslom bave u svom gradu. Festival je svoje predstave do sada prikazivao na budvanskim trgovima, plažama, terasama hotela, na prometnim mjestima i nepristupačnim prostorima, u portama manastira, na ostrvu, u vodi, pa čak i u vazduhu”, naglasila je Lubarda Marojević.

Vjeruje da je došlo vrijeme da se počnu prikazivati i u pozorišnoj sali.

“Tokom posljednjih godina uspostavila se praksa prikazivanja kamernih pozorišnih predstava u Petrovcu, u Spomen domu Crvena komuna, što je u martu prošle godine prekinuto epidemijom. Kako bi se što prije pronašlo neko prelazno rješenje i omogućilo prikazivanje pozorišnih predstava u Budvi, Opština Budva je u okviru investicionog projekta rekonstrukcije i prenamjene amfiteatra u srednjoj školi ‘Danilo Kiš’ u višenamjensku sportsku salu, planirala i u projekat uvrstila sugestije koje je dala tehnička služba JU ‘Grad teatar’ na osnovu kojih će biti moguće prikazivati jedan broj pozorišnih predstava u ovom prostoru”, naglasila je ona. Lubarda Marojević podsjeća da su budžetom Opštine Budva za 2021. godinu planirana sredstva za ovo, a posao vodi Sekretarijat za investicije.

“Kako saznajemo, u toku je tender za izvođenje planiranih radova. Mi vjerujemo da će ovo omogućiti da JU ‘Grad teatar’ može redovnije u toku zimskih mjeseci prikazivati pozorišne predstave za svoje sugrađane, a istovremeno bi to mogao biti prostor za probe nekih budućih projekata. Početak radova je planiran za vrijeme nakon završetka školske godine, a svi se nadamo da ćemo već naredne godine u Budvi gledati nova pozorišna gostovanja.Za nas, ova sala nikako ne može biti zamjena za pravo pozorište na čijoj izgradnji ćemo nastaviti da insistiramo, ali vjerujemo da može biti koristan prelaz koji će djelimično odgovoriti na ogromnu potrebu Budvana za teatrom tokom cijele godine”, zaključila je Lubarda Marojević.

Bonus video: