„Imala sam 10 godina“ u Njujorku i Parizu

Film Velibora Čovića biće prikazan na dva filmska festivala

1781 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Poster
Ilustracija, Foto: Poster

Dugometražni dokumentarni film „Imala sam 10 godina“ autora Velibora Čovića, biće prikazan na dva međunarodna filmska festivala u maju i junu ove godine.

Internacionalni Filmmaker festival uvrstio je ovo ostvarenje u svoj zvanični program koji će biti održan od 21. do 24. maja u Njujorku. Na konkurs ove manifestacije stiglo je skoro 900 autorskih radova iz 43 zemlje, pa je samom selekcijom Čovićevog filma u osam takmičarskih dokumentaraca već iskazano svojevrsno priznanje.

“Vrijednost filma ‘Imala sam 10 godina’ je u tome što u ratnoj ostavštini pronalazi primjere univerzalnih ljudskih vrijednosti“, ističe se u obrazloženju njujorškog festivala.

Dugogodišnji televizijski novinar u prošlogodišnjem razgovoru za “Vijesti” kazao je da se tema filma može smjestiti u sljedeći okvir: “Lako je dočekati svoje, mnogo je teže prihvatiti druge, posebno one druge koje treba braniti od sebe”, podsjećajući na riječi Marka Miljanova. On dodaje da je 1999. godine oko 100.000 Kosovara našlo utočište u Crnoj Gori, a godinama kasnije pitao se “Šta je sa sudbinama?”... Tako je Čović, kao jedan od novinara koji je ispratio mnoga dešavanja iz devedesetih, možda zbog novinarske radoznalosti, a možda i zbog ljudske/stvaralačke potrebe napravio scenario i režirao ovaj dokumentarac koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma, UndehillFestu.

Dokumentarnu priču satkanu od sjećanja na izbjegličke dane u svoj festivalski program uvrstio je i South East Europe Film Festival sa sjedištem u Parizu. Ovaj festival održaće se u onlajn formi od 2. do 7. juna, sa istovremenim prikazivanjem u Parizu, Berlinu i Vašingtonu.

Producent ostvarenja je kompanija “A Production” iz Podgorice, uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Fonda za manjinska prava.

“Ako ne budemo pričali pozitivne ljudske priče nijesam siguran imamo li šansi da živimo na ovom prostoru jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima. Nije Marko Miljanov slučajno napisao ‘Primjere čojstva i junaštva’. Na cijelom prostoru Jugoslavije mnogo je takvih primjera. U tome vidim vrijednost i ove priče. Nadam se da će neko tragom ove željeti da ispriča i druge priče”, rekao je Čović tada i istakao da je kočnica pomirenju to što se o ovakvim stvarima ne priča (dovoljno).

Bonus video: