Objavljena “Artikulisana riječ” Radovana Zogovića

Promocija zbirke poezije biće održana danas u Podgorici, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“

1186 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Poster
Ilustracija, Foto: Poster

Nedavno je objavljeno crnogorsko izdanje knjige poezije Radovana Zogovića „Artikulisana riječ“ u izdanju JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ iz Podgorice. Promocija ove zbirke biće održana danas u 19 časova u sali “Marko Miljanov” podgoričke biblioteke „Radosav Ljumović“.

Na promociji će govoriti urednik knjige i priređivač, književnik Miraš Martinović, Mirka Zogović koja potpisuje lekturu i korekturu i mlada književnica Tijana Rakočević. Dizajn korica i knjige uradio je crnogorski umjetnik Dimitrije Popović. Promocija se organizuje povodom obilježavanja 21. maja, Dana nezavisnosti i 15 godina od obnove crnogorske suverenosti.

Prvo izdanje knjige „Artikulisana riječ“ objavljeno je 1965. godine u izdanju Prosvete - Beograd. U Crnoj Gori su do sada objavljivana izabrana djela i izbori iz djela Radovana Zogovića, ali od prvog izdanja do danas, knjiga poezije „Artikulisana riječ“ nije imala drugo izdanje.

U predgovoru knjige Martinović je zapisao da ovo izdanje čine stihovi koje je “vajala moćna rijeka vremena”.

“Na početku XX vijeka rodio se Radovan Zogović. Pjesnik će stasavati s bremenitim vremenom, s događajima koji su ga obilježili, a bili značajni, u istorijskom i svakom drugom smislu. Veliki pjesnici ponajbolje osjećaju duh vremena u kome žive, artikulišući ga kroz poeziju, ostavljajući duboke tragove i univerzalne poruke za dolazeće vjekove i ljude koji će se rađati....U djelu Radovana Zogovića poetika i etika su našle najljepšu sintezu. ‘Artikulisanu riječ’ čine stihovi - bjeluci koje je vajala moćna rijeka vremena, i pjesnik, duboko zaronjen u njene virove, odakle je zahvatao”, piše Martinović.

On dalje dodaje da je Zogović jedan od pjesnika na koje se “možemo pozvati”, ali i prizvati.

“Kada se jedan narod nađe u opasnosti, a u istoriji je bilo takvih primjera, po nekom unutrašnjem zakonu, nužnošću samom, priziva svog velikog pjesnika, svjestan da u njegovom djelu živi biće naroda. Zogović je pjesnik koga možemo prizvati, na koga se možemo pozvati. Crnogorski narod je imao istorijsku sreću što je poslije Njegoša rodio Radovana Zogovića“, zaključuje Miraš Martinović

Bonus video: