Međunarodno takmičenje gitarista krajem mjeseca u Tivtu

Onlajn nastupi izvođača iz 20 država

U tivatskoj Opštini iskazali su zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom i doprinosom koji festival ostvaruje

1433 pregleda 0 komentar(a)
Halačeva sa predstavnicima Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat
Halačeva sa predstavnicima Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat

Šefica sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, sastala se sa predstavnicima Opštine Tivat i organizatorima tivatskog Međunarodnog takmičenja gitarista, u susret jubilarnom izdanju festivala koje će se održati od 27. do 30. maja.

Sastanku u Opštini Tivat prisustvovali su i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, osnivači i organizatori festivala Goran Perišić i Danijel Cerović.

Festival je od 2017. godine pod pokroviteljstvom Evropske unije i dio je platforme Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa „Kreativna Evropa“. Projekat predstavlja partnerstvo 17 gitarskih festivala iz Evrope, koji su fokusirani na davanje podrške mladim talenatima na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do šire međunarodne publike.

„Veoma sam srećna što je Crna Gora domaćin festivala koji je zaista na svjetskoj sceni, a okuplja izvođače iz više od 20 država i brojne ljubitelje gitare iz cijelog svijeta. I baš poput ovog festivala gitare, Evropska unija povezuje kulture, umjetnost, muziku i ljude. Ponosni smo što podržavamo ovaj festival kroz udruženje festivala gitare „Euro Strings“ i naš program „Kreativna Evropa“, koji okuplja umjetnike iz Evrope i šire.“ -izjavila je Halačeva.

U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Belgije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Švedske, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije, Rumunije i Velike Britanije. Tivatski festival, zajedno sa festivalom u Nikšiću, predstavlja najdugovječniju gitarsku manifestaciju u Crnoj Gori.

U tivatskoj Opštini iskazali su zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom i doprinosom koji festival ostvaruje.

„Pričinjava nam veliko zadovoljstvo što je Tivat već jedanaestu godinu domaćin ove renomirane manifestacije, koja doprinosi gradu u kulturnom, turističkom, ekonomskom, ali i obrazovnom aspektu, a naročito u brendiranju grada kao jednog od najznačajnijih kulturnih centara u regionu. Nadamo se da ćemo već naredne godine biti u prilici da ponovo ugostimo sve učesnike i da uživo uživamo u virtuoznim performansima. Čestitamo jubilej organizatorima - petnaest godina festivala.“ -izjavio je potpredsjednik Opštine Goran Božović.

Jubilarno, 15. izdanje realizovaće se se online usljed pandemije koronavirusa, te će se nastupi učesnika iz cijelog svijeta moći pratiti posredstvom EuroStrings platforme i oficijalne Facebook stranice MIGC-a. Prošlogodišnji festival okupio je 101 takmičara iz 26 zemalja svijeta, a online prenose ispratilo je više od pola miliona ljudi.

Festival realizuje NVO „Anagastum guitar society“ uz podršku Muzičkog centra Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.