Grafika nije grafika ako ne može da se umnoži

Sedam grafičara iz Nikšića i isto toliko iz Pariza predstavilo se sa po jednim otiskom istovremeno u pariskom „Ateljeu 66“ i nikšićkoj Galeriji “A”

1471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Povodom 26. maja, Dana grafike, sedam grafičara iz Nikšića i isto toliko iz Pariza predstavilo se sa po jednim otiskom istovremeno u pariskom „Ateljeu 66“ i nikšićkoj Galeriji “A”.

Radove su izložili Mirej Baltar, Malena Karera, Mirej Saltron, Darko Karadžić, Radovan Kragulj, Žan Pjer Renževal, Mu Ču Vong, Aleksandra Božović, Draško Karadžić, Nikola Kovačević, Kristina Lalatović, Veljo Stanišić, Mirko Toljić i Stefan Ševaljević, kao i gostujuća umjetnica iz Novog Sada, Tamara Šćepanović, čija grafika se našla na naslovnoj strani publikacije koja prati izložbu nazvanu “Ogledalo”. Izložba je produkt saradnje grafičkog studija “Atelje 66” iz Pariza i “InstArt” kolektiva umjetnika iz Nikšića.

“I velike stvari nekada počnu tim malim prijateljstvima. Izložba je malo drugačija od ostalih, jer smo željeli da se vidi to fino druženje različitih ljudi i različitih rukopisa, koje objedinjuje ljubav prema svom poslu, želja za komunikacijom sa publikom i širenje pozitivnih vibracija i pozitivne energije, posebno u ovom post kovid dobu”, kazao je Mirko Toljić, jedan od umjetnika čiji je rad izložen.

Kazao je da je širom Pariza postavljeno preko stotinu izložbi posvećenih grafici, a da se izložbe organizuju i u drugim zemljama Evrope.

“Uspjeli smo da ovom izložbom Nikšić stavimo na mapu proslave ovog praznika. Grafika nije grafika ako ne može da se umnoži u određeni broj primjeraka. Mi smo poslali po jednu grafiku u Pariz, a oni su nama poslali po jednu svoju”, kazao je Toljić.

Draško Karadžić, jedan od izlagača, kazao je da je tematska veza između dvije izložbe “sukob između individua”, kao narativ koji predstavlja današnje društvo.

“Taj sukob između individua, počevši od samih ljudi, to rastojstvo duhovno koje razara trenutni problem ili kovid problem i ova tema pokušavaju da razjasne da ipak samo sjedinjavanje svih nas može da nas izvuče iz ovih lanaca i da predstavi jedno novo oslobođenje koje treba da globalno utiče na čitavu ljudsku svijest”, kazao je Karadžić.

Prema njegovim riječima grafika se pomalo zanemaruje kao grana umjetnosti, jer nije toliko komercijalna kao slikarstvo, ali se poslednjih godina situacija počela mijenjati i sve veća pažnja se poklanja razumijevanju raznovrsne tematike i tehnika koje grafika nudi.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Marko Kovačević koji se zahvalio umjetnicima što su “Nikšić stavili na mapu Evrope”, ističući da je arhitekta Josip Slade, koji je napravio prvi urbanistički plan Nikšića, isti projektovao po uzoru na Pariz, na njegove trgove i ulice.

“Taj odsjaj i to ogledalo je bilo u nastanku Nikšića, a vi ste nastavljači jedne takve tradicije. Imponuje da se Nikšić nađe sa svim ostalim gradovima na mapi Evrope. Predstavlja mi izuzetnu čast da otvorim ovu izložbu, pogotovo zato što imamo ljude koji se bave umjetnošću i koji pokazuju da smo u nekim oblastima mi već dio Evrope, da ne moramo da ispunjavamo nikakve uslove već da smo potpuno ravnopravni sa onim ljudima u Parizu, Londonu i drugim gradovima”, kazao je prvi čovjek grada pod Trebjesom.

Kovačević je rekao da će o izložbi sljedećeg petka upoznati francuskog ambasadora u Crnoj Gori, kome će predložiti da se ovakva saradnja ubuduće proširi novim sadržajima.

Kolektiv umjetnika “InstArt”, koji je nedavno osnovan, broji oko 12 članova i cilj im je da ujedinjenim snagama pokažu da Nikšić treba kulturološki više da se razvija, jer je veliki broj umjetnika zanemaren.

“Pokušavamo da okupimo sve umjetnike, da damo jednu veću sliku o nama i da se prikažemo ne samo u Nikšiću, nego u čitavom svijetu”, kazao je Draško Karadžić.

Sv. Mandić

Bonus video: