Poljska gitaristkinja pobjednica jubilarnog izdanja

Od ove godine uvedena i specijalna nagrada za najboljeg crnogorskog gitaristu

1938 pregleda 0 komentar(a)
Szalaty, Foto: MIGC
Szalaty, Foto: MIGC

Finale Međunarodnog takmičenja gitarista Tivat 2021 održano je u nedjelju veče nakon četiri takmičarska dana tokom kojih je na festivalu nastupilo 56 takmičara iz 20 zemalja svijeta, podijeljenih u šest omladinskih i jednu profesionalnu kategoriju.

Pobjednica jubilarnog izdanja je Bianka Szalaty iz Poljske. Ona je osvojila ručno rađenu gitaru Andreasa Marvija, vrijednu 8.000 eura, koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2021/22, resital na Forumu gitare u Beču i niz koncerata u zemljama Evrope.

Drugo mjesto osvojio je George Dimitrov iz Bugarske. Njemu je pripala gitara Slavka Mrdalja vrijednosti 5.000 eura i poklon paket Muzičkog centra Crne Gore; dok je trećeplasirani - Misael Barraza-Diaz iz Meksika, osim poklon paketa osvojio i besplatno učešće na sljedećem MIGC-u i takmičenju u Transilvaniji.

Od ove godine uvedena je i specijalna nagrada za najboljeg crnogorskog gitaristu, koja će se dodjeljivati s ciljem da u dodatno podržimo naše mlade talente i poboljšamo uslove za njihov rad i razvoj. Tu je nagradu na jubilarnom izdanju osvojila talentovana Anja Janičić, učenica Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ Podgorica u klasi profesora Nikole Pejovića. Kriterijum je bio najveći broj poena bez obzira na uzrast i kategoriju.

U izrazito jakoj međunarodnoj konkurenciji, Anja je osvojila najveći broj bodova – 91.5 (nivo I nagrade) i ujedno zauzela i najbolji plasman među domaćim takmičarima, osvojivši besplatna gitaru koju dodjeljuje kompanija Euro-Unit Montenegro. U omladinskoj kategoriji prvoplasirani su: Sonia Gallino, Poljska (I grupa); Samuel David Solomon, Bugarska (II); Nîchită Ginsca-Nistea, Rumunija (III), Adam Strzik, Poljska (IV), Bianca Maria Minervini, Italija (V) i Thodoris Theodoroudis, Grčka (VI).

Iako je ovim završen glavni, takmičarski dio festivala, do kraja godine biće organizovan još niz aktivnosti, kao što su koncerti poznatih evropskih gitarista i masterklasovi. Međunarodno takmičenje gitarista je dio platforme Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, koju čini 17 evropskih gitarskih festivala i koja je finansirana iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative platforme.

Bonus video: