Izložba „Vrla nova normala 3” Miša Joskića

Postavka radova Miša Joskića biće otvorena večeras u Podgorici, u CKZ Ribnica u 20 časova

2695 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba jednog od najpoznatijih street art umjetnika u Crnoj Gori, grafičkog dizajnera Miša Joskića ”Vrla nova normala 3 “ biće otvorena danas u Podgorici, u Centru kulturnih zbivanja Ribnica, u 20 časova. Postavku čine djela rađena na platnima kombinovanom tehnikom od akrilnih boja, sprejeva, kreona do kolažiranja novinskih isječaka...

Ovo je njegova treća postavka radova iz novog ciklusa koji je nastao tokom pandemije virusa korona koja ga je i inspirisala, kao i otuđenost, usamljenost, strah, losckdown, ali i ekonomska kriza, podložnost medijskoj manipulaciji, masovna histerija, paranoja na šta se i osvrće u svojim djelima.

“Prva izložba postavke ‘Vrla nova normala’ bila je u Kotoru u oktobru 2020. godine kada situacija sa korona virusom nije bila baš najpovoljnija, a donekle je i korespondirala sa onim što prikazujem. Kasnije sam odlučio da postavku prenesem i u Podgoricu gdje je koncepcija izložbe bila mnogo bogatija, dopunjena novim djelima, ali je i tu izložbu pratila pandemija, nove mjere, ograničenja i slično... U međuvremenu je nastalo još mnogo novih radova iz iste ili slične inspiracije koji nanovo upotpunjavaju kontekst postavke, pa sam odlučio da ciklus obogatim i tako se ponovo predstavim, a da izložbu nazovem ‘Vrla nova normala 3’”, kaže Joskić “Vijestima”.

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Maša Vlaović ističe da je Joskićevo stvaralaštvo estetska igra oslonjena na aktivnost, proces, intervencija unutar datog konteksta ili diskursa, ili stvaranje potpuno novog konteksta. Svojim umjetničkim rješenjima on pravi sponu između umjetnosti i društva, a savremenim pristupom šalje angažovane poruke.

Joskić poručuje da očekuje lijepu atmosferu i druženje na otvaranju izložbe.

“Želim da što više ljudi vidi radove koji su nastajali od početka pandemije sve do današnjeg dana. Mimo toga, nemam velikih očekivanja. CKZ Ribnica je sjajan prostor i centar Kulturne Baze Kunst tako da mislim da sam izabrao pravo mjesto za prezentaciju radova. Nadam se da će u budućnosti još više da se radi na promovisanju umjetnika i umjetnosti na tom mjestu”, poručuje on.

Bonus video: