Puškinova djela odgovaraju na moderna pitanja

Obilježen Međunarodni dan ruskog jezika ispred spomenika Aleksandru Puškinu u centru Podgorice

5201 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Crna Gora bi trebalo da iskoristi energiju koja se prikupila tokom mirovanja zbog pandemije virusa korona i upotrijebi je sa svojim ruskim kolegama u cilju razvoju biletarnih odnosa u domenu kulture, nauke i omladinske politike, poručio ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov na svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana ruskog jezika i Aleksandra Sergejeviča Puškina, održanoj ispred spomenika ruskom pjesniku i njegovoj supruzi, Nataliji Gončarovoj u centru Podgorice.

“Čak i sada, u aktuelnoj situaciji izlaženja iz pandemije virusa korona, postoje neke pouke koje možemo da naučimo iz djela Aleksandra Puškina, pošto je i on bio primoran da jednom tokom života, prije 200 godina, bude u karantinu. Nakon tog karantina njegovi izdavači su dobili njegova najbolja djela”, rekao je nakon polaganja cvijeća na spomenik ambasador Maslenjikov.

Osim ambasadora Ruske Federacije cvijeće na spomenik Puškinu položili su generalni direktor za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju Čedomir Fuštić i sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović.

Dan ruskog jezika se obilježava na rođendan Aleksandra Puškina, čiji se spomenik nalazi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Maslenjikov je rekao da Puškina u Rusiji gledaju kao na ličnost koja je postavila temelj savremenog ruskog jezika i poručio:

“Za svog relativno kratkog života, Puškin je ostavio veliku zaostavštinu u svojim djelima u kojima mi danas pokušavamo da nađemo odgovore čak i na neka moderna pitanja”, istakao je ambasador Maslenjikov.

On je takođe kazao da je ruski jezik jedan od najpopularnijih jezika i šesti po zastupljenosti u svijetu - govori ga 146 miliona stanovnika Rusije, a 127 miliona ljudi se koristi njim širom svijeta.

Bonus video: