Prikazana prošlost radi budućnosti

U Kuslevovoj kući organizovano vođenje kroz autorsku izložbu “Kuslevova kuća - putovanje kroz vrijeme” istoričarke Vanje Vuković

5058 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Program “Veče u Kuslevovoj kući” u okviru kojeg su posjetioci vođeni kroz stare fotografije i dokumentarno-arhivska izdanja iz izložbe “Kuslevova kuća - putovanje kroz vrijeme”, prikazao je prošlost zarad budućnosti koja otvara nove mogućnosti kulturnoj tradiciji koju ima ovo bajkovito arhitektonsko zdanje na obali Ribnice, istakla je istoričarka i autorka postavke Vanja Vuković na prvoj izložbi u rekonstruisanoj Kuslevovoj kući u Podgorici.

“Vjerujem da prošlost živi u prostoru oko nas i u nama, u arhitekturi, slikarstvu, načinu života, našim sjećanjima, ćutanjima…Sačuvani objekti, eksterijer i enterijer, fotografije iz prošlosti, dokumenti i zapisi o načinu života spona su sa nama danas, ovim prostorom i ovim trenutkom u vremenu. I možda je nauci čovjek dio svijeta, a stvaraocu je uvijek svijet dio čovjeka, jer se jedino stvaralaštvom može oživjeti trenutak iz prošlosti i ukazati na njegovu neprocjenjivu vrijednost za budućnost”, objasnila je Vuković svoj motiv za stvaranje ove retrospektive poznate porodice doktora Hrista Kusleva i njihove kuće.

Autorka je izložbu koncipirala kroz četiri cjeline, koje čine: Arhitektura Podgorice između dva rata; Putovanje kroz vrijeme - Porodica doktora Kusleva; Bombardovanje Podgorice 1944. i Arhivska građa o životu i radu doktora Kusleva.

Ona je rekla da prva tematska cjelina Arhitektura Podgorice između dva rata predstavlja pažljivo selektovane fotografije koje prikazuju evropsku dimenziju arhitekture Podgorice nakon ulaska u sastav nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore poslije Berlinskog kongresa 1878. godine.

“Podgorica ulazi u sastav Crne Gore i u njoj se formira građanski stalež evropskih shvatanja koji načinom gradnje, ne samo javnih već i stambenih objekata čini da Podgorica bude prepoznatljiv evropski grad. Svaka fotografija i svaki objekat je priča za sebe. Jedan od posebnih objekata upravo je Kuslevova kuća”, dodala je Vuković.

Ovo zdanje čine dva povezana objekta koja se kaskadno spuštaju ka obali Ribnice sa nizom prozora, ulaznim otvorima, stepeništima, prostranim terasama, kao i vrtom koji ovoj kući daje čarobnu notu.

“Kako Podgorici nije svojstveno da zaboravi ljude koji su bili dio podgoričke kulture, druga cjelina izložbe se prirodno morala odnositi na porodicu “, kazala je autorka o drugoj cjelini koja obuhvata fotografije iz porodičnog albuma Vladimira Kusleva, unuka Hrista Kusleva i dodala:

“Radi se o stvarima i vrijednim fotografijama koje prvi put podgorička publika može vidjeti i koje same po sebi pričaju o zubnom ljekaru Hristu Kuslevu i njegovoj porodici. Na njima ćete vidjeti Hrista Kusleva, ne samo kao stomatologa, već i kao pčelara, kao i čudesni vrt Vinke Kuslev i nju kako radi u vrtu. Pašće vam u oči i način na koji su odjeveni Vinka, Hristo i njihova djeca. Vinkine haljine, torbice, rukavice same po sebi govore o jednom posebnom građanskom staležu u Podgorici”, rekla je Vuković.

Naredna cjelina, kako je navela, vodi u vrijeme savezničkog bombardovanja 1944. godine kada je Podgorica naročito stradala, a rijetke su građevine koje su prošle neoštećene.

“Jedna od rijetkih koja je preživjela ovo bombardovanje je Kuslevova kuća, koja je očuvala balkansku arhitekturu s početka 20. vijeka”, istakla je Vuković.

Muzički dio večeri je upotpunio “Trio Fatal”, a događaj je organizovala Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice, dok je realizaciju projekta koordinisala mr Zorica Stijepović. A.F.

1944.

godine, u vrijeme savezničkog bombardovanja, kada je Podgorica naročito stradala, Kuslevova kuća je prošla bez oštećenja

Bonus video: