Najavili "kulturni događaj godine"

Predstava “Ana Karenjina”, po motivima čuvenog Tolstojevog djela, u režiji Mirka Radonjića, biće premijerno izvedena danas u Podgorici u Vojnom hangaru kasarne u Zagoriču, u 19 časova

2512 pregleda 118 reakcija 1 komentar(a)
Ekipa predstave, Foto: Ana Kašćelan
Ekipa predstave, Foto: Ana Kašćelan

Premijera predstave “Ana Karenjina”, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Dramskog studija “Prazan prostor”, biće izvedena danas u Podgorici, u Vojnom hangaru kasarne u Zagoriču, u 19 časova. To će biti kulturni događaj godine, najavila je producentkinja komada i direktorica Dramskog studija “Prazan prostor” Marija Backović.

Predstavu je, po motivima istoimenog djela Lava Nikolajeviča Tolstoja, režirao Mirko Radonjić koji je uoči premijere kazao da ideja o ovom komadu nije došla isključivo jer je riječ o Tolstojevom antologijskom djelu, već i zbog samog interesovanja za teme koje je ruski književnik otvorio u svom romanu.

“Čitajući tu priču o ljubavi bilo mi je jasno da se kroz nju prožimaju dvije linije - jedna se odnosi na Anu Karenjinu a druga na Ljevina - koje služe kao ogledalo jedna drugoj. One su paralelne, ali su istovremeno i refleksija jedna drugoj. Baš zato, od početka mi je bilo jasno da će u komadu igrati troje do četvoro glumaca, koji će na svojim plećima iznijeti cjelokupnu storiju”, rekao je on.

Dramaturg Ilija Đurović potvrdio je da je kroz proces tema nametala pristup radu.

“Shvatio sam da je jedini način da pred taj materijal stanemo onako kako je tema nalagala, kao da stojimo pred samom ljubavlju. I to ljubavlju, u smislu neistražene teritorije, na koju se svaki put ulazi kao da je prvi put, otkriti je, mapirati je, iscrtati kroz nju karte za nove ljude koji će je onda iz početka otkrivati i ponovo uvoditi neke nove ljude koji će sve to morati da rade iznova”, objasnio je Đurović.

Tročlanu glumačku ekipu čine: Sanja Vujisić, Pavle Prelević i Aleksandar Gavranić. Vujisić je istakla da su joj i uloga Ane Karenjine i cjelokupan proces bili prilično izazovni.

“Rad je bio izazovan u mjeri u kojoj je izazovno tragati u sebi, priznati sebi neke istine, tragati po sopstvenim strahovima, mrakovima, zaći u neke djelove u koje nikad ne biste zašli. Kada me je reditelj pozvao, na početku sam bila skeptična, ali sam u međuvremenu spoznala da ovaj proces itekako pripada meni”, rekla je ona, a Prelević potvrdio da je proces bio zatjevan, ali poput zanimljivog putovanja.

“Bilo je teško, a moja su osjećanja pomiješana. Trenutno sam u tom vozu, trudim se da ne iskočim iz šina, pa makar taj voz gurao i sam. Ponosan sam na ljude koji su radili sa mnom, ponosan sam i na sebe, jer jako je teško raditi ovaj posao”, zaključio je on.

Reditelj Radonjić, prema mišljenju autora muzike Ilije Gajevića, ovim komadom je ponovo potvrdio da je sposoban da mijenja granice unutar pozorišta, a da ga je na tom putu pratila i cjelokupna ekipa.

Komad će biti reprizno izveden 13. i 14. juna, takođe u Vojnom hangaru u Zagoriču, a premijera na Cetinju zakazana je za treći septembar u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Saradnja na obostrano zadovoljstvo

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić naglasio je da postoji više razloga zbog kojih je najstariji državni teatar odlučio da obezbijedi koprodukcioni status u radu na projektu - predstavi “Ana Karenjina”.

“Inscenacija djela koja pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini jedna je od zakonskih obaveza ‘Zetskog doma’. Uz to, kao nacionalni teatar, posebno smo imali u vidu potrebu pružanja podrške nezavisnoj kulturnoj sceni, pri čemu u ovom slučaju govorimo o veoma referentnom partneru, iza kojeg je gotovo dvodecenijski kontinuirani rad i doprinos unapređenju crnogorske kulture, pozorišne umjetnosti i produkcije u različitim aspektima. Takođe, realizacijom ovog projekta obezbjeđuje se stvaranje uslova za podsticaj razvoja i afirmaciju talenata, koje predstavlja jedan od poslova od javnog interesa u crnogorskoj kulturi”, istakao je Subotić.

Saradnja sa “Praznim prostorom” i rediteljem Mirkom Radonjićem za umjetničku direktoricu “Zetskog doma”, Lidiju Dedović, uvijek predstavlja izuzetno iskustvo, rekla je.

“Mislim da smo uspjeli da jedan tako snažan svjetski impuls, kakav je ‘Ana Karenjina’, izjednačimo sa estetikom ove predstave. Baš kao i kad sam čitala roman, gledajući predstavu imala sam naročit osjećaj strahopoštovanja, kao da se nalazim ispred snažne planine, nekog masiva koji je istovremeno fantastičan i zastrašujuć, koji upozorava i može se svakog trenutka obrušiti na nas”, naglasila je Dedović.

Bonus video: