I visoka moda može da bude održiva

Ovogodišnji Internacionalni modni festival Porto Montenegro 2021. koji će biti održan 23. i 24. jula imaće prefiks Green edition

1387 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za novinare IFF green edition manifestacije, Foto: Luka Zekovic
Sa jučerašnje konferencije za novinare IFF green edition manifestacije, Foto: Luka Zekovic

Specijalno izdanje Internacionalnog modnog festivala Porto Montenegro 2021. biće ove godine održano uz posebne mjere. Za sve modne sladokusce ovoga puta upriličen je program od dvije večeri - 23. i 24. jula na lokaciji Jetty 2, pa će tako na otvaranju festivala posjetiocima kolekcije predstaviti kompanija Lisca i crnogorska kreatorka Maja Pavićević.

Završno veče festivala posvećeno je održivoj modi, pa će tako svoje modele prikazati dizajnerka Aleksandra Džaković koja stoji iza brenda AKKA, a festival će zatvoriti Ronald van der Kemp otkrila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktorica modne agencije Fabrika Vesna Mandić.

“Plan nam je bio da da ove godine napravimo festival u formi onih koji su se dešavali 2018. i 2019. godine, prije pandemije, ali je to bilo nemoguće. Zato smo napravili prilagođeno izdanje, jer smo zbog kovida i dalje limitirani što se tiče mogućnosti putovanja, pa je bilo veoma teško napraviti program sa inostranim kreatorima, jer u većini zemalja nakon što se vrate kući moraju biti u karantinu. Kako se tokom korone nametnula tema o očuvanju životne sredine, to nas je podstaklo da drugo veče bude posvećeno upravo održivoj modi. Tako će svoje modele predstaviti Aleksandra Džaković čiji me je rad oduševio, jer recimo u Srbiji i Bosni i Hercegovini nemate nijednog kreatora koji se bavi održivom modom, dok u Hrvatskoj i Sloveniji ih ima baš malo. To što je među 1500 kandidata izabrana i ušla među deset finalista za svjetsku nagradu Green Product Award mnogo govori o njenom radu i mislim da je ona neko ko će obilježiti budućnost modne industrije”, sigurna je Mandić.

Ona ne krije da joj je veliko zadovoljstvo što će imati priliku da na manifestaciji ugosti Ronalda van der Kempa, za koga ističe da je svojima kolekcijama pokazao i da visoka moda može da bude održiva.

“On je jedan od najpoznatijih dizajnera u svijetu čije su kolekcije održive, a posebno zadovoljstvo što će u Portu predstaviti kolekciju samo deset dana nakon manifestacije u Parizu. U pitanju je kreator čije su modele, između ostalih nosile i Andrijana Lima, Ema Stoun, Ališa Kiz, Kardi B, Kejt Mos, Mišel Obama, Rita Ora, Džastin Biber, a takođe je imao priliku da svoje radove predstavi kroz editorijale svih svjetskih Vogova. On je pokazao da održiva moda i te kako može da bude atraktivna”, sa ponosom ističe Mandić.

Ona ne umanjuje značaj prve večeri festivala, već naprotiv tvrdi da će i taj program posjetiocima biti veoma zanimljiv.

“Imamo brend Lisca koji ove godine slavi 65 godina postojanja. U pitanju je slovenačka kuća koja je bila prepoznata nekad na prostorima ex-Yu, dok je danas ovo svjetski brend. Moram da napomenem da tu prvu noć festivala uslov nije bila održiva moda, zato smo se odlučili za njih kao brend, a svoju kolekciju predstaviće i Maja Popović Atelier čije modele krasi vrhunski materijali i izrada”, istakla je Mandić.

Ovogodišnji festival dobio je podršku i Evropske unije.

“Danas pravimo pauzu od svakodnevnih poslovnih aktivnosti kako bih pokazala da EU ne predstavlja samo politiku, otvaranje i zatvaranje poglavlja i konferencije na visokom nivou. EU takođe predstavlja podršku kreatorima, inovatorima i modi. Posebno kad je riječ o zelenoj, etičkoj i održivoj modi. Kao što znate, EU je globalni pionir u zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena, kao i u održivom razvoju i ulaganju u zelenu i cirkularnu ekonomiju. Zato smo i pokrenuli sveobuhvatni Evropski zeleni dogovor i Zelenu agendu za Zapadni balkan”, naglasila je Oana Kristina Popa ambasadorka EU u Crnoj Gori.

Ispred Porto Montenegra Danilo Kalezić je istakao da mu je zadovoljstvo što ovogodišnji festival šalje jasnu poruku o očuvanju životne sredine, ali i što će pokazato kako u vrijeme pandemije treba da izgledaju manifestacije.

Festival će poštovati aktuelna mjere, pa će tako broj publike u odnosu na prethodne godine biti smanjen.

“Naravno da planiramo da napravimo sve provjere ne samo posjetilaca, već i manekena koji će raditi revije. Mi smo i prošle godine pokazali kako u doba korone treba da izgleda jedna velika manifestacija, i iako je bila gora zdravstvena situacija, nijesmo imali nijedan slučaj da se nakon manifestacije neko zarazio virusom korona. Probe, kastinzi, fitinzi odvijaće se u dvije različite prostorije, a angažovaćemo i mnogo manje manekenki i manekena tako da u bekstrejdžu neće biti gužve”, obećala je Mandić.

Nakon Tivta, Džaković putuje za London

Aleksandra Džaković za Internacionalni festival Porto Montenegro 2021- Green edition pripremiće dopunjenu kolekciju.

“Biće prezentovani prototipi koji su rađeni na početku te prve kolekcije, ali svakako će se ona proširiti na nove modele koji će se nadovezati na tu priču. I oni su takođe inspirisani crnogorskom tradicijom i narodnom nošnjom, kao i novim metodama izrade - digitalnim, a napravljeni su od biorazgradivih materijala”, ističe Džaković je zahvaljujući ovoj manifestaciji imala priliku da se upozna sa radom Ronalda van der Kempa.

“Ronalda sam upoznala zahvaljujući učešću na ovom festivalu i svakako je veoma interesantan i kreativan. U svakom modelu je neponovljiv što je za mene posebna vrijednost”, smatra Džaković, a na pitanje koliko će je njegov uspjeh inspirisati da se i sama bavi visokom modom koja je ujedno održiva, odgovara:

“Meni je cilj dvostruk- da se bavim visokom modom u smislu izrade detalja i kvaliteta materijala, ali sa druge strane voljela bih da ta digitalna moda koja pretenduje da bude novi vid izražavanja bude negdje komercijalna stvar”, istakla je Džaković koja će nakon Internacionalni festival, već u septembru svoje kreacije predstaviti na reviji u Londonu.

Bonus video: