“Antigona 2.0 Méditerranée” u Valensiji

Profesor Miroslav Minić učestvovao u promociji svog projekta u Španiji

1452 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja u Valensiji, Foto: Amalia Yusta
Sa događaja u Valensiji, Foto: Amalia Yusta

Profesor Miroslav Minić učestvovao je u promociji projekta “Antigona 2.0 Méditerranée” koja je održana u Valensiji, u Centru za kulturu “La Nau”, zgradi Univerziteta Valensije.

Ovaj projekat sprovodi se u organizaciji Fondacije FACM i Fondacije Anna Lindh u saradnji sa Festivalom “Mostra Viva del Mediterrani”, a finansijski ga je podržala Evropska unija.

Na promociji su govorili i prorektorka Univerziteta u Valensiji Ester Alba, odbornica za obrazovanje, kulturu i omladinu u gradskom Vijeću Valensije Maite Ibanez, kao i glumica i rediteljka Maria Colomer, koja je sa profesorom Minićem umjetnička koordinatorka projekta. Putem video-linka obratili su se i ostali učesnici projekta: Djawed Bougrassa iz Orana, Jihad El Karrami iz Rabata, Azzouz Bougladour i Abderrazak El Omari iz Nadora i Abdel Illah Fouad iz Asilaha.

Cijeli projekat je zasnovan na ideji Minića, člana FACM Montenegro circle, i uključuje učesnike iz pet mediteranskih zemalja i sedam (FACM) članica: Španija (Valensija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban). Do kraja avgusta biće izvedeno sedam različitih predstava “Antigona” u sedam gradova.

Na promociji je objašnjeno da je riječ o novom čitanju i doživljaju i novom scenskom pristupu Sofoklovoj tragediji. Projekat podrazumijeva savremenu komunikaciju sa tekstom i novo učitavanje sadržaja u domenu mladih na Mediteranu. Pozorište se koristi kao sredstvo za dijaloga među mediteranskom omladinom na temelju univerzalnog klasika. Ideja projekta nije rediteljsko oblikovanje Sofoklovog teksta, već pružanje mogućnosti kreativnim učenicima da ispolje sopstvene doživljaje nepravde, bunta protiv tehnološke i digitalne revolucije, konzumerizma, gušenja sloboda, vršnjačkog nasilja i drugih savremenih pošasti.

Nakon promocije održana je premijera predstave učenika iz Valensije u režiji poznate španske glumice Marie Colomer. Tekst su pisali učenici uz mentorstvo rediteljke.

U toku su probe za novu predstavu “Teret”, dio projekta “Antigona 2.0 Méditerranée” čija će premijera biti tokom ljeta.

Bonus video: