U okviru FDA izvedena edukativna predstava o nasilju

"Od više ponuđenih tekstova moji omadinci su sami izabrali baš ovaj, smatrajući da je ovo svojevrsna misija kako bi smo gledaocima mogli prikazati nešto što se dešava oko nas”

3028 pregleda 0 komentar(a)
Predstava "One su htjele nešto sasvim drugo", Foto: Jadranka Ćetković
Predstava "One su htjele nešto sasvim drugo", Foto: Jadranka Ćetković

U okviru 50. Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju sinoć, četvte večeri, publici se predstavio Akordov omladinski teatar iz Nikšića komadom “One su htjele nešto sasvim drugo” autorke Milene Depolo a u režiji Dragana Kneževića.

Bjelopoljskoj publici se, u okviru 50.Festivala dramskih amatera, kroz petnaest scena predstavio Akordov omladinski teatar iz Nikšića, komadom „One su htjele nešto sasvim drugo“, koji je napisala Milena Depolo iz Beograda, režirao je Dragan Knežević.

Akordov teatar se već 15 godina predstavlja bjelopoljskoj publici na FDA a ovoga puta kroz priču o vršnjačkom nasilju.

Knežević je priča predstavljena kroz naizgled bezazlen sukob dvije tinejdžerke oko popularnog dečka u školi, koji je završen nasiljem. Prikazana je i indiferentnost instituca. Ono što je još tragičnije od samog čina nasilja je indiferentnost koju povodom toga pokazuju institucije.

„Vršnjačko nasilje je aktuelno i umjesto da se smanjuje godinama se povećava, tako da je tekst aktuelan i danas, iako je pisan 2009. godine. Od više ponuđenih tekstova moji omadinci su sami izabrali baš ovaj, smatrajući da je ovo svojevrsna misija kako bi smo gledaocima mogli prikazati nešto što se dešava oko nas”.

Knežević je objasnio da je namjera glumaca bila da svojim vršnjacima pokažu šta se zaista dešava ali da jednako bude i opomena da se takve stvari ne događaju.

„Smatram da je gledanje predstave mnogo edukativnijenego bilo koje predavanje, tv emisija, nastup psihologa i psihijatara, jer na samom licu mjesta njihovi vršnjaci mogu da se uvjere šta ne treba da rade “, kazao je Knežević.

Komad je nastao kao rezultat radionica forum teatra organizacije In Stage, kroz saradnju autorke Milene Depolo sa rediteljkom Anom Tomović i grupom učenika srednje škole, nastalih kroz uvjerenje da pozorište može da se koristi kao moćan alat za podizanje svijesti o aktuelnom stanju svijeta oko nas.

Večeras je na programu profesionalna predstava nastala u saradnji bjelopoljskog i kolašinskog pozorišta “ Ifigenija”, po Euripidu, koju je režirao i adaptirao Zoran Rakočević.

Bonus video: