"Divinske promenade": Šetnja kroz svijet koji može biti i sladak ili gorak

Izložba je sastavljena iz dva povezana segmenta od kojih je prvi “Julimbiški vrt”, a drugi “Ispovedaonica Efeta”. Opus prvog segmenta predstavlja seriju slika i dva crteža, dok drugi prikazuje sadržajnu instalaciju ručno rađenog čadra

2818 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Boris Pejović
Sa otvaranja, Foto: Boris Pejović

Srđan Vukčević kroz svoj rad uspjeva svaki put da nam predstavi nešto svoje, nešto što ne razumijemo, a da se opet oduševljavamo time, to je rekao večeras autor uvodnog teksta kataloga istoričar umjetnosti Marin Ivanović na otvaranju izložbe “Divinske promenade” akademskog slikara Srđana Vukčevića.

Izložba je postavljena u Modernoj galeriji JU Muzeja i galerije Podgorica u okviru festivala “Podgoričko kulturno ljeto”.

Osim Ivanovića na otvaranju su govorili kustoskinja izložbe Selma Đečević i Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Čini nam posebnu čast što je izložba 'Divinske promenade’, projekat vrhunskih stvaralačkih dometa realizovan upravo u našoj umjetničkoj galeriji u Podgorici, u rodnom gradu umjetnika”, kazala je kustoskinja Đečević i istakla zadovoljstvo što je likovni program 22. Podgoričkog kulturnog ljeta otvoren izložbom istaknutog akademskog slikara.

Izložba je sastavljena iz dva povezana segmenta od kojih je prvi “Julimbiški vrt”, a drugi “Ispovedaonica Efeta”. Opus prvog segmenta predstavlja seriju slika i dva crteža, dok drugi prikazuje sadržajnu instalaciju ručno rađenog čadra.

Vukčević je na otvaranju istakao da Divinska promenada predstavlja šetnju kroz svijet koji može biti i sladak ili gorak, ali kroz koji se vodimo emocijama.

“Prolazeći kroz rajski vrt prolazimo u mjesto koje nam daje za pravo da budemo sami sa sobom ispovijedajući sopstvenu savjest”, objašnjava umjetnik.

Vuković je istakao da kao prijatelj umjetnika ima privilegiju da svoje živtno iskustvo obogati pričama Vukčevića.

“On nas je ovog puta pozvao da ga slijedimo putevima Divinskih promenada”, rekao je o izložbi Vuković.

Srđan Vukčević rođen je u Podgorici a svoje formalno slikarsko obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Beogradu gdje je završio osnovne i postdiplomske studije na FLU.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu među kojima su samostalne izložbe u Podgorici, na Cetinju, u Zagrebu, Parizu, Amsterdamu, Berlinu i Veneciji.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima je i najveće državno priznanje Crne Gore – Trinaestolujska nagrada.

Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori. Od 1981.godine je član ULUCG-a, a u Francuskoj posjeduje status slobodnog umjetnika i članstvo u Maison des artistes od 1990. godine.

U posljednja tri decenije redovno smjenjuje svoja tri životna i radna odredišta – Pariz, Podgoricu i Herceg Novi.

Bonus video: