Pozorište je Gral za kojim treba vječno tragati

“Tako je, istorijska retrospektiva ovih pedeset godina stala je na oko 300 strana i tokom kojih je publika u Bijelom Polju imala priliku da odgleda oko 400 predstava koje je režiralo 170 reditelja dok je kroz predstave prošlo oko deset hiljada glumaca” kazao je Smailović

4160 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jadrankla Ćetković
Sa promocije, Foto: Jadrankla Ćetković

Monografija povodom 50 godina Festivala dramskih amatera Crne Gore promovisana je u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

O monografiji su govorili Amar Mulabegović, Dragan Koprivica, Edin Smailović, a moderator je bio Vanja Kovačević.

Istoričar Smailović je kazao da je u foto-monografiji sublimiran rad tima koji je predano radio na prikupljanju dokumenata i fotografija koje svjedoče o ljudima koji su na sceni i iza kulisa unaprijedili i obogatili pozorišni život kako u Bijelom Polju tako i u Crnoj Gori.

“Tako je, istorijska retrospektiva ovih pedeset godina stala je na oko 300 strana i tokom kojih je publika u Bijelom Polju imala priliku da odgleda oko 400 predstava koje je režiralo 170 reditelja dok je kroz predstave prošlo oko deset hiljada glumaca” kazao je Smailović.

Dragan Koprivica je rekao da je će monografija predstavljati dragocjeni izvor u decenijama koje su pred a da je Bijelo Polje, preko Fetsivala dramskih amatera vaspitavalo brojne brojne generacije mladih talentovanih ljudi.

“Na taj način ih je usmjeravalo ih prema umjetnosti, prema daskama koje život znače, edukovalo i ohrabrivalo da budu umjetnici i daju lični doprinos crnogorskoj kulturi”, kazao je Koprivica.

Vanja Kovačević jer istakao da je pozorište Gral za kojim treba stalno tragati zato što se u njemu nalazi smisao života.

“Pozorište je , kako kaže Dimitrije Đurković, potrebno čovjeku kao hljeb i so, kao molitva, kao tajna životu. Zbog toga plamen duha, koji neosporno postoji u ovom gradu treba održavati kroz festival. A to se može samo ako budemo imali dobro pozorište. Pozorište kojem organizatori trebaju da teže, a gledaoci da doživljavaju kao svoje, i što je još važnije, kao neodvojiv dio sebe” istakao je Kovačević.

Bonus video: