Disanje Anrija Matisa

Knjigu “Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa” objavio je 2019. godine u izdanju “Orion Art” kuće iz Beograda

1868 pregleda 1 komentar(a)
Foto: korice
Foto: korice

Promocija knjige “Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa” autora Milovana Novakovića biće upriličena danas na Cetinju, u Galeriji 42 u 19 časova.

Događaj organizuje Fakultet likovnih umjetnosti, a o knjizi će, putem video-uključenja, govoriti dr Miodrag Šuvaković i dr Angelina Milosavljević, a autor uživo. Moderatorka je mr Maja Šofranac, prodekanka za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti.

“Postoji opšta saglasnost da ekspresivna organizacija pikturalnih elemenata omogućuje Matisovim slikama i crtežima da dišu. Ovaj ogled ispituje metaforiku pikturalne respiracije koja uglavnom počiva na formalnom nivou i izlaže Matisov pristup kao specifičnu pneumasku koncepciju u kojoj je proces disanja slike prisno povezan za disajnim procesima umjetnika i posmatrača. Da bi opisao procedure kojima umjetnik izumijeva poseban tip hromatsko-linearne konstrukcije čije djelovanje navodi umjetnika i posmatrača da dišu slikom, autor se usredsređuje na tri pojma koja smatra ključnim za definisanje Matisovog pneumatskog slikarstva: force, décorativité i rapport. Kroz njihovu podrobnu analizu, ova knjiga nastoji da preciznije interpretira Matisove iskaze, da preispita opšteprihvaćene teorijske i istorijskoumjetničke tvrdnje, da iznese nove uvide, kako bi ukazala na bitnu promjenu koju Matisova djela uvode u slikarstvo: prelaz sa udaljenog kognitivnog posmatranja na afektivni, disajni odnos sa umjetničkim djelom”, kratak je sažetak djela.

Novaković je slikar, teoretičar umjetnosti i prevodilac. Specijalističke studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a master studije Transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije, gdje je trenutno doktorant na odsjeku Transdisciplinarne studije savremene umetnosti i medija.

Knjigu “Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa” objavio je 2019. godine u izdanju “Orion Art” kuće iz Beograda. Pored teorijsko-naučnog rada i istraživanja iz oblasti umjetnosti i filozofije, takođe je preveo “Studije iz klasične američke književnosti” britanskog književnika Dejvida Herberta Lorensa koje je objavila izdavačka kuća “Arto” iz Podgorice 2019.

Bonus video: