Podstaći razvoj mašte djeteta

Pozorišni program će biti otvoren predstavom “Na Vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada koja je rađena po knjizi Džeka Londona “Zov divljine”

1844 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KFPD
Foto: KFPD

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) i ove godine će biti tradicionalno održan u periodu od 1. do 12. jula u Kotoru. Ovogodišnja manifestacija će svečano biti otvorena sjutra u 21 čas na Ljetnjoj pozornici. Nakon svečanog otvaranja, pozorišni program će biti otvoren predstavom “Na Vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada koja je rađena po knjizi Džeka Londona “Zov divljine”.

Festival se organizuje po 29. put, a održava se pod sloganom “Sve što raste htjelo bi da raste”. Organizatori ističu da je cilj programa da podstakne razvoj mašte djeteta i otkrije mu svijet sa posebnom dušom, pa su u skladu sa tim pripremili i raznovrstan repertoar.

Direktor KFPD Petar Pejaković je na jučerašnjoj konferenciji za medije uoči početka festivala istakao da program čini ukupno 17 predstava, od kojih će se mnoge igrati reprizno zbog velikog interesovanja, prenose mediji.

Pejaković je rekao i da predstave dolaze iz sedam zemalja, uglavnom iz regiona, a predstava “Robot” je rađena u koprodukciji Čilea i Poljske čime festival dobija internacionalni karakter.

Osim pozorišnog segmenta repertoar KFPD sadrži i likovni, književni, filmski i edukativni program koji će se održavati na nekoliko lokacija u Kotoru i Tivtu. Lokacije u Kotoru su Ljetnja pozornica, Kulturni centar “Nikola Đurković”, bašta Kulturnog centra, Pjaca od kina, a u Tivtu scena Atrijum Buća u Tivtu i Porto Montenegro.

Likovni program festivala predstaviće izložbu “Baš je dobro dijete biti” koja će biti otvorena u KC “Nikola Đurković” 3. jula u 19.30 časova. Književni program će početi predstavljanjem knjige “Crna ptica u Kotoru” Aleksandre Jovanović koja je za ovu knjigu dobila nagradu Politikinog zabavnika. Promocija je najavljena za 20.30 časova u bašti Kulturnog centra.

Dječje stvaralaštvo je prikazano kroz par segmenata programa festivala, a započeće projektom “Na ivici” Dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice. U filmskom dijelu festivala “Sjutra počinje dan” biće premijerno prikazani filmovi polaznika filmske škole Beštijice.

Pejaković je istakao da su ove godine donijeli odluku da su pozorišni programi besplatni, ali da će zbog velikog interesovanja biti potrebne rezervacije na dan predstave.

Bonus video: