Barski ljetopis gradi pozitivan imidž grada

Program obuhvata 24 događaja i šest programskih cjelina

6805 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Ovogodišnje, 34. izdanje festivala Barski ljetopis počinje 15. jula i traje do 6. avgusta nastavljajući tako svoju misiju kreiranja pozitivnog imidža grada i osjećaja zajedničkog djelovanja, a pritom predstavlja i poseban resurs za promociju destinacije, društvenih vrijednosti i kulturne baštine.

To je kazala producentkinja Milena Charan na jučerašnjoj konferenciji za medije tokom koje je najavljen i bogat program manifestacije.

Publika će tokom tri sedmice uživati u zanimljivim programima koji će se odvijati na više lokacija, a fokus festivala je na crnogorskim autorima i umjetnicima.

Repertoar je podijeljen u šest programskih segmenata, i to: pozorišni, muzički, filmski, književni, likovni i program bARS, a sve ukupno obuhvata 24 događaja.

"Kuriozitet ovogodišnje muzičke produkcije biće nastup pijaniste Janka Nilovića, svjetski poznatog kompozitora, pijaniste i muzičkog producenta, porijeklom iz Livara, sela pored Bara, a koji do sada nikad nije nastupio u Crnoj Gori. On će otvoriti veliki koncert All Stars Jazz Ensemble Montenegro, i iste večeri će se pojaviti sa bendom na još nekoliko numera", najavio je selektor muzičkog programa Vladimir Maraš.

On je najavio koncerte na otvaranju 15. jula (All Stars Jazz Ensemble Montenegro) i zatvaranju 5. avgusta (All Stars String Ensemble Montenegro), a u međuvremenu će biti upriličeno i poetsko književno veče posvećeno pjevačici Kseniji Cicvarić (22.7), koncert dua Duo Classico (25.7), Emilije Minić (28.7) i Bassonegro (29.7).

"Nakon skoro dvije godine, vrijeme je za buđenje. Kako opšte okolnosti i dalje nisu idealne, ovogodišnji paket muzičkog programa Barskog ljetopisa sveden je na odnos realnog i željenog“, kazao je Maraš.

Selektor književnog programa Stefan Bošković takođe je kazao da "redefinisanje festivala i programa kada su uslovljeni promjenom budžeta nikom ne prija", ali su svi dali sve od sebe.

Na programu su promocije romana Ognjena Spahića (27.7) i Jasenke Lalović (20.7), mladog barskog pisca Vladimira Vujovića (24.7), i prva knjiga lucidnih drama koje su već imale svoju pozorišnu izvedbu dramaturga Aleksandra Radunovića Popaja (3.8).

Ljubitelji pozorišta imaće priliku da odgledaju pet predstava koje je selektovao Milija Šćepanović, a koje će biti izvedene na velikoj Ljetnoj sceni Doma kulture i rekonstruisanoj sceni Stari grad Bar. Program počinje predstavom "Don Kihot" u režiji Andraša Urbana 18. jula.

"Za 21. jul zakazano je igranje jedne od najvećih predstava ikada na Barskom ljetopisu. Riječ je autorskom projekatu Vide Ognjenović - predstavi 'Kozocid'", kazao je on.

Na repertoaru je i koreo-drama "U Amanet" Tamare Vujošević Mandić 1. avgusta, dan kasnije "Ana Karenjina" u koprodukciji dramskog studija "Prazan Prostor" i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a "Đakonda" u režiji i adaptaciji Dušanke Belade Crnogorskog narodnog pozorišta je na programu 4. avgusta. Još jedna novina je i filmski segment Barskog ljetopisa.

"Projekcije izvodimo iz 'dvorišta i prostora Kulturnog centra' i bioskop dovodimo u grad. Program realizujemo sa partnerom Filmskim centrom, Crnogorskom kinotekom i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja. Studenski filmovi biće prikazani 19. jula, 26. će se predstaviti FCCG sa pet kratkometražnih filmova, dok je posljednji dan jula rezervisan za Crnogorsku Kinoteku i projekciju filma 'Dan četrnaesti' Zdravka Velimirovića“, kazao je Šćepanović.

Akademski slikar Dragan Karadžić, predstaviće svoje radove u okviru likovnog segmenta čiji je selektor Milun Lutovac.

Festival se odžava u produkciji Kulturnog centra Bar uz podršku Opštine Bar i TO Bar.

Program posvećen Baranima

Barski ljetopis je pripremio i program "bARS" posvećen autorima iz Bara, a ovim segmentom upravlja publicista Željko Milović.

Ovaj segment festivala biće otvoren promocijom treće iz serije knjiga "Barske priče" - novinara, publiciste i književnika Milana Vujovića (16.7.). Riječ je o novoj zbirci lokalnih priča i anegdota koje ja autor odabrao i zabilježio. Drugo veče bARS-a (23.7) planirano je za promociju knjige “Priče sa zapadne strane” Sava Markoča, (30.7) će biti promovisan roman “Zlatana - posljednji čuvar ognjišta” Ranka Vujačića o tradicionalnom životu žene na selu i moralnim normama nekadašnjeg vremena.

Posljednje književno veče bARSa (6.8.) biće hommage Zoranu Gojiću, barskom hroničaru i pripovjedaču, koji je nedavno preminuo.Planirana je promocija njegove knjige "Podrumijske priče" o kojoj će govoriti njegovi saradnici i prijatelji.

Izložba fotografija "Bar. Ljudi." na gradskom korzou nastavlja aktivnosti na očuvanju i promociji kulturno-umjetničkog nasljeđa barske opštine, a zakazana je za 1. avgust.

Bonus video: