Inspiracija za radove ima korijene u feminizmu

Izložba slika “Imagining the Woman” Bojane Bogavac nastalih u periodu od 2020. do 2021. godine

2415 pregleda 0 komentar(a)
Izložba “Imagining the woman” Bojane Bogavac, Foto: CUE Hotel
Izložba “Imagining the woman” Bojane Bogavac, Foto: CUE Hotel

Izložba slika “Imagining the Woman” Bojane Bogavac biće otvorena večeras u 19.30 časova u Galeriji CUE hotela u kompleksu Capital Plaze u Podgorici.

Slike koje će se naći na izložbi su rađene u tehnici akrilik na papiru različitih formata, nastale u periodu od 2020. do 2021. godine.

Autorkina inspiracija za radove ima korjene u feminizmu, ali konkretnije se oslanja na razmišljanja kako o ženskoj borbi za dostojanstvo, tako i o borbi za zagrljaje i nježnosti neophodne ženama u ovim vremenima.

Bogavac ističe da je izložba nastala analizom načina na koji se žena posmatra u javnosti.

“Često se pitam da li ovo što pokušavam da vam kažem kao opis ideje, vizije i epifanije koje stoje iza mojih slika, nije možda uopšte proizvod mog uma, već možda rezultat samo spoljnog uticaja, onog koga u stvari nema u mojim radovima, ali bi bilo socijalno poželjno da ga bude”, rekla je umjetnica.

Istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević, opisujući rad ove umjetnice, ranije je naglasila: “Krećući se u proširenom polju likovne umjetnosti, u kom se suptilno prepliću različita iskustva grafičkog dizajna, ilustracije i crteža, Bojana Bogavac je svoj stvaralački diskurs izgradila na uzajmnim odnosima svih tih usvojenih elemenata, baveći se pitanjima identiteta, otuđenosti, usamljenosti, međuljudskih odnosa, ličnih sloboda.”

Bogavac je na Cetinju završila Srednju likovnu školu “Petar Lubarda”, odsjek grafički dizajn. Upisuje potom Studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Mila Grozdanića. Kao student nagrađena je Prvom nagradom za Slobodan crtež 2007. godine, kao i nagradom za idejno rješenje sajta FLU na Cetinju 2008. godine. Kao grafička dizajnerka i ilustratorka angažovana je na poslovima grafike knjige i ilustracije u Zavodu za udžbenike Podgorice, a članica je ULUCG-a. Izlagala je samostalno u Tivtu, Podgorici, Novom Sadu, Zagrebu, Kraljevu, Beogradu i Berlinu,kao i na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Bonus video: