Počinje 15. Džez festival u Bijelom Polju

Svečano otvaranje u 20.30 časova, a zatim nastupaju Akustična terapija, KIRA i Rudolf

1408 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Bijelo Polje White Field Jazz Festival, 15. po redu biće održan danas i sjutra u Bijelom Polju, u organizaciji Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije”. Sa gradskog trga, gdje je festival do sada održavan, svi program će ove godine biti preseljeni u dvorište kuće Rista Ratkovića, čiji se broj mjesta, do oko 50, uklapa sa mjerama Ministarstva zdravlja.

Direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije” Kemal Musić kazao je da su do sada eksperimentisali sa Parkom pjesnika i salom Centra za kulturu, ali da su se uvijek vraćali trgu.

“S obzirom na to da je u pitanju klupska muzika i da džez ne pripada masovnoj i potrošačkoj kulturi, možda se ispostavi da je upravo Kuća Rista Ratkovića najbolje mjesto za održavanje programa. Ono što želimo je da kroz Džez festival kao i kroz manifestaciju Ratkovićeve večeri poezije, pozicioniramo Bijelo Polje i Crnu Goru kao destinaciju prepoznatljivu po kulturnim događajima”, kazao je Musić.

On podsjeća da je prošlogodišnji 14. Džez festival, ostao upamćen i zabilježen i po tome što je objavljena knjiga “Menadžment događaja“ prof. dr Mirjane Kovačević i prof. dr Igora Stamenkovića, koja na najbolji način objašnjava organizaciju kulturnih događaja.

Festival je, ocijenio je Musić, uspio u misiji zacrtanoj od samog početka a to je formiranje bar jednog orkestra u Bijelom Polju, kroz animiranje bjelopoljskih muzičara u tom pravcu.

“Ove godine u najvećoj mjeri nastupaju bjelopoljski bendovi. Tu je nezaobilazna 16-godišnja Hana Mulić, koja ima izuzetne vokalne sposobnosti, koja nastupa sa bendom Akustična terapija”, najavio je Musić.

On je dodao da ove godine nastupaju i prepoznatljiva imena iz muzičkog života Crne Gore i regiona.

“Raduje nas i nastup mladog benda ‘Akira’ sa Adelom Međedović, čiji bend svira džez obrade domaćih i stranih numera. Uz nju tu su poznati bendovi ‘Mikrokozma’ i ‘Rudolf’, kao i naši stari prijatelji - bjelopoljski bend ‘Akustična terapija’. Festival će zatvoriti nastup violinistkinje Verice Čuljković i DJ-a Danila Radusinovića”, rekao je Musić.

On je zaključio da slijedi zanimljiv dvodnevni program i najavio veče posvećeno velikom umjetniku, muzičaru.

“Očekuje nas interesantan muzički događaj, obogaćen pratećim programima gdje ćemo se podsjetiti na našeg velikana Dragoljuba Đuričića, koji je bio umjetnički direktor i promotor Džez festivala u Bijelom Polju. Takođe, imaćemo izložbu fotografija ‘Jazz of White Field’ Stefana Vukićevića, na kojoj će biti predstavljene umjetničke fotografije i plakati sa prethodnih izdanja Džez festivala, a kao segment programa planirana je i promocija knjige ‘Dirigovana stvarnost: Tragovi ljudskog opstanka’ Abaza Dizdarevića”, otkrio je Musić.

Izložba fotografija “Jazz of White Field” Stefana Vukićevića

Otvaranje izložbe fotografija “Jazz of White Field” Stefana Vukićevića, koje je planirano večeras u 19 časova, prvi je program u okviru ovogodišnjeg festivala, nakon čega će uslijediti i svečano otvaranje od 20.30 časova.

Prve večeri festivala, od 21 sat predstaviće se Akustična terapija, KIRA i Rudolf.

Drugog dana džez festivala od 12 časova biće organizovan omaž Dragoljubu Đuričiću, dok će od 19 časova ljubitelji pisane riječi moći da prate promociju knjige “Dirigovana stvarnost - Tragovi ljudskog opstanka“ Abaza Dizdarevića. Od 20.30 časova nastupiće bend “Mikrokozma”, dok će ovogodišnji festival zatvoriti Verica Čuljković - Electric violin performance & DJ Danilo Radusinović, od 21.30 časova.

Bonus video: