U Podgorici otvorena izložba "Sicilija, njeno srce. Omaž Leonardu Šaši"

Izložba organizovana povodom 100 godina od rođenja Leonarda Šaše

1584 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Pisac, učitelj, novinar, esejista, ali i političar i kritičar umjetnosti i književnosti, Leonardo Šaše decenijama je bio jedan od protagonista italijanskog intelektualnog života zhvaljujući svom slobodnom i nekonformističkom duhu, glasu i kritičkom umu Italije.

To je kazao direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Roberta Činkote na otvaranju izložbe fotografija "Sicilija, njeno srce. Omaž Leonardu Šaši" organizovanoj povodom 100 godina od rođenja Leonarda Šaše u Galeriji Centar u Podgorici.

Osim Činkote na otvaranju je govorio i Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, a Miodrag Lekić je zvanično i otvorio izložbu.

izložba Sicilija, njeno srce
foto: Savo Prelević

"To je pisac koji je među prvima prijavio mehanizme organizovanog kriminala u Italiji i hrabro je probudio svijest svih Italijana da taj organizovani kriminal postoji i zahvaljujući njemu smo stigli do ličnosti kakve su bili Falkone i Borselini", rekao je Zelioli o stvaralaštvu Šaše.

Kustos izložbe je Vito Katalano, nećak pisca, a na njoj je prikazano 50 fotografija na kojima je predstavljen Šaša u svom rodnom Rakalmutu, kao i na Siciliji, u Italiji i Evropi.

izložba Sicilija, njeno srce
foto: Savo Prelević

Na fotografijama se može vidjeti sam ili u društvu umjetnika, pisaca, političara, ličnosti iz svijeta filma, kao i sa brojnim drugim intelektualcima.

"Svi znamo da je Italija kulturna velesila i kada se to kaže obično se misli na slikarstvo i muziku, ali nepravedno se zaboravlja i literatura koja je takođe velika. Teško je razumjeti istoriju Italije, duha Italijana bez literature", rekao je Lekić.

izložba Sicilija, njeno srce
foto: Savo Prelević

Izložbu su organizovali Ambasada Italije u Podgorici i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Fondacijom Leonardo Šaša u Rakalmutu, a biće otvorena za zainteresovane radnim danima do 29. jula.

izložba Sicilija, njeno srce
foto: Savo Prelević

Leonardo Šaša (Rakalmuto, 1921 – Palermo, 1989), pisac, novinar, esejista, dramski pisac i pjesnik, ali i političar, predavač i kritičar umjetnosti, decenijama je bio jedan od protagonista intelektualnog života Italije zahvaljujući liberalnom i antikonformističkom duhu, kritički glas i duh Italije, jedan od najvećih i najuticajnjih italijanskih intelektualaca u XX vijeku.

izložba Sicilija, njeno srce
foto: Savo Prelević

Kao pripovjedač debitovao je knjigama posvećenim njegovoj Siciliji i uvjek je nastojao da objasni tajne i mehanizme moći, postajući istrajni borac protiv mafije. Šašina djela su prevedena u cjelom svijetu i nastavljaju da očaravaju i privlače na hiljade čitalaca.

Bonus video: