„Nova normalnost” o kulturi i umjetnosti

KotorArt Don Brankovi dani muzike od 15. do 19. jula realizuju više panel diskusija na važne teme

1143 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kotor art
Foto: Kotor art

Projekat KotorArt Don Brankovih dana muzike, Nova normalnost: promatranje/promišljanje/preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon kovida-19, podržan je od strane UNESCO-a u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine. Projekat je zamišljen kao petodnevna konferencija čija je realizacija planirana od 15. do 19. jula na kojoj će biti organizovano pet panel diskusija, i to: “Globalni osvrt”, “Promatranje”, “Promišljanje”, “Preoblikovanje” i “Nova normalnost”.

Konferencija započinje panelom “Globalni osvrt” 15. jula u crkvi Sv. Duha u 19 časova, koji će okupiti predstavnike ambasada Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Kine, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ukrajine, Velike Britanije i drugih. Sve diskusije od 16. do 19. jula biće održane na Pjaci od kina u 20 časova.

Finalni dan konferencije pod nazivom “Nova normalnost” predstavlja panel na kojem će biti rezimirane prethodne diskusije, a završno veče okupiće ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore Vesnu Bratić, potpredsjednicu Vlade Srbije i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, kao i profesorku emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu Milenu Dragičević Šešić, pozorišnu rediteljku i intendanticu Dubrovačkih ljetnih igara Doru Ruždjak Podolski i pozorišnu rediteljku i direktorku festivala FIAT Anu Vukotić.

U međuvremenu, na programu je panel “Promatranje” 16. jula o uticajima nove društveno-političke i tehnološke dinamike na kulturu, kulturni turizam i promociju kulturnog nasljeđa. Tema “Promišljanje” 17. jula podrazumijeva diskusiju o razumijevanju, adaptaciji i izgradnji izdržljivosti umjetničkog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima, a dan kasnije biće riječi na temu “Preoblikovanje”.

Nakon konferencije biće objavljena publikacija koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tokom diskusija, a koja će se regionalno promovisati i distribuirati. Panel diskusije će biti emitovane uživo putem interneta, a planirano je i objavljivanje diskusija u vidu podkasta.

Bonus video: