FOTO Uručene Trinaestojulske nagrade Pavićeviću i gitarskom duu Bulatović-Nikčević

Dobitnicima su nagrade uručene na svečanosti u Muzičkom centru u Podgorici koju je, povodom Dana državnosti – 13. jula, priredio predsjednik Skupštine Aleksa Bečič u saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem

26800 pregleda 109 reakcija 9 komentar(a)
Bečić sa dobitnicima, Foto: Savo Prelević
Bečić sa dobitnicima, Foto: Savo Prelević

Trinaestojulske nagrade uručene su večeras slikaru Tomislavu Pavićeviću i gitarskom duu Srđanu Bulatoviću i Darku Nikčeviću.

Njima je Trinaestojulske nagrade uručio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Dobitnicima su nagrade uručene na svečanosti u Muzičkom centru u Podgorici koju je, povodom Dana državnosti – 13. jula, priredio Bečič u, kako je saopšteno iz Skupštine, saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Iz Vlade je saopšteno da je Krivokapić kao gost prisustvovao svečanosti koju je organizovala Skupština i Bečić.

Žiri za dodjelu najvećeg državnog priznanja je ranije saopštio da su Pavićević i gitarski duo Darko Nikčević i Srđan Bulatović dobitnici Trinaestojulske nagrade.

Navodi se da se Žiri, imajući u vidu višedecenijski opus Pavićevića, rukovodio i činjenicom da je, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, imao i retrospektivnu izložbu propraćenu opsežnom monografijom.

"U martu prošle godine Pavićević je imao izuzetno zapaženo učešće na 75. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), predstavivši se slikom „Brod ludaka“, kada je, zbog pandemije, izostala dodjela nagrada", kaže se u saopštenju.

Pavićević je rođen 1951. godine u Titogradu, završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću i član je ULUCG od 1978. godine.

"Dosad je imao 40 samostalnih i brojne kolektivne izložbe, a o uspješnosti i prepoznatljivosti njegovog rada govori i najvažnija strukovna nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“, koju je dobio četiri puta - 1990, 1996, 2004. i 2010. godine“, navodi se u obrazloženju Žirija.

Dodaje se da je predlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade Pavićeviću potpisalo 17 meritornih, afirmisanih umjetnika, akademika i istoričara umjetnosti.

Žiri, kako se navodi, nije imao dileme ni kada je riječ o međunarodno priznatom duu gitara, Darku Nikčeviću i Srđanu Bulatoviću.

"Koji već više od dvije decenije afirmiše muziku za gitaru, kako kroz recentne autore, koji su pisali za gitaru, tako i kroz svoje autorske kompozicije, utemeljene u muzičkoj baštini Crne Gore“, dodaje se u saoštenju.

Nikčević je flamenko gitarista i kompozitor. Rođen je 1971. u Nikšiću, i dosad je napisao više od 50 autorskih kompozicija.

Radi na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije i predavač.

Bulatović je rođen je 1972. godine, klasični je gitarista i kompozitor. Diplomirao je na Odsjeku za gitaru na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom magistrirao i doktorirao na istom Fakultetu.

Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori, i prvi doktor izvođačkih umjetnosti – oblast klasična gitara.

Kao prvi školovani gitarista u Crnoj Gori, 1984. godine osnovao je Odsjek gitare pri srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, a inicirao je i otvaranje Odsjeka za gitaru na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2000. godine, gdje je radio kao profesor do 2013.

Autor je više knjiga za gitaru, a u duetu sa Darkom Nikčevićem nastupao je i u Njujorku, u Karnegi holu.

Duo Bulatović-Nikčević izdao je prošle godine kompakt disk „Peninsula“ za jednu od vodećih izdavačkih kuća klasične muzike u svijetu – Naxos Records.

Na disku nalazi se 17 autorskih kompozicija, koje su autori odsvirali, snimili i producirali u Crnoj Gori.

Pored tog CD-a, istovremeno su im u istoj izdavačkoj kući objavljena i dva singl izdanja - „Longing“ i „Balada“, u duhu etno-motiva Crne Gore.

Bonus video: