Francuska kupila originalni rukopis "120 dana Sodome" Markiza de Sada za 4,55 miliona eura

Ministarstvo kulture Francuske je u decembru 2017. zaustavilo prodaju na aukciji proglasivši djelo nacionalnim blagom i zabranilo izvoz iz zemlje

4145 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuska je kupila originalni rukopis "120 dana Sodome" Markiza de Sada za 4,5 miliona eura, sačuvavši to djelo koje je smatra nacionalnim blagom.

Erotsko remek-djelo iz 18. vijeka imalo je tokom vjekova burnu sudbinu, ali budućnost mu je sada sigurna pošto je privatni donator obezbijedio novac za njegovu kupovinu.

Ministarstvo kulture Francuske je u decembru 2017. zaustavilo prodaju na aukciji proglasivši djelo nacionalnim blagom i zabranilo izvoz iz Francuske.

Sada je platilo 4,55 miliona eura kako bi ga zadržalo u zemlji.

120 dana Sodome
foto: Reuters

Prije intervencije države, rukopis je trebao da bude prodat na aukciji istorijskih dokumenata u vlasništvu francuske investicione kompanije "Aristophila", zatvorene prije dvije godine zbog skandala u kojem je propao novac investitora.

Kontroverzno djelo o četvoro bogatih libertanaca u potrazi za vrhunskim seksualnim užitkom de Sad je napisao na komadima pergamenta koje je prošvercao u ćeliju u zatvoru Bastilja.

Novac za kupovinu djela na aukciji dao je Emanuel Busard, bivši investicioni bankar, a rukopis će ući u kolekciju knjižare Arsenal u Parizu, filijale Francuske nacionalne knjižare, prenosi agencija Hina.

Francuski sudovi zaplijenili su 130.000 istorijskih dokumenata koje je "Aristophil" 2015. kupio za svoje investitore, pošto je policija otkrila da je kompanija zapravo velika piramidalna šema.

120 dana Sodome
foto: Reuters

De Sad, koji je bio progonjen tokom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije, dobar dio života je proveo u zatvoru.

Književne zasluge nisu mu bile priznate sve do 20. vijeka kada je zgražavanje nad njegovom literaturom zamijenilo razumijevanje njegovih ideja sažetih u pojmu "sadizam" nazvanom po njemu.

Bonus video: