Izložba makrofotografija Ivana M. Grdinića "Iz mog ugla" otvorena u Kolašinu

Ivan nas vodi u svoje drugovanje sa prirodom drugačije i, prema mojem mišljenju, težim putem, preko detalja

1552 pregleda 492 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinac Ivan M. Grdinić prvu izložbu organizovao je u rodnom gradu, pod nazivom "Iz mog ugla". U galerijskom prostoru Centra za kulturu, publika je mogla da vidi njegovih 27 makrofotografija, na kojima je, prema riječima istoričarke umjetnosti Draginja Kujović, "uhvaćena neponovljiva stvarnost".

Ona je podsjetila da je inspirativno polazište mladom fotografa bila Botaničkoj bašti Danijela Vinceka u Dulovinama, u kojoj je Grdnić više godina radio.

"Stvarajući fotografije Bijela rada, Majčina dušica, Maslačak u plamenu, Golub, Magla..., autor je ostvario spoj vizuelnih umjetnosti filma i slikarstva. Ivan je strpljivo čekao da snimi određeni motiv, težeći da prenese osjećaj atmosfere, vazduha i strukturu snimljenog motiva. Detalj odabranog motiva, snima u makrotehnici. Satima i danima čekam da objektivom „uhvati“ ono što traži a to je taj trenutak neponovljive stvarnosti. Tako stvara jedinstvo fotografije i umjetničke slike", rekla je Kujović.

izložba Ivan Grdinić
foto: Dragana Šćepanović

Prema riječima direktorice Centra za kulturu Gorice Ilinčić, Grdinić je, "instiktom umjetnika, osjeti trenutak vredniji od drugih i imao viziju da ga zabilježi".

izložba Ivan Grdinić
foto: Dragana Šćepanović

"Akcenat ove posebne fotografije, makrofotografije, nije na tehnčkoj percepciji, već baš na tom trenutku kada se kada se kap vode, rose ili kiše, pretvara u raskoš i bogatstvo boja.Ivan nam omogućava da dodjemo do nama skrivenog svijeta i da ga gledamo drugim očima, pronalazeći iskonsku vezu sa prirodom“, kazala je Ilinčić o fotografijama svog sugrađanina.

Podsjetila je da je Grdinić "ljubav prema fotografiji je naslijedio od oca Milije, koji je prije više decenija imao fotografsku opremu i laboratoriju za izradu crno bijelih fotografija".

izložba Ivan Grdinić
foto: Dragana Šćepanović

Izložbu makrofotografija "Iz mog ugla" zvanično je zvanično je otvorio Relja Eraković, profesor fotografije, filmske i TV kamere.

"Kod Ivana sam odmah uočio jedan specifikum, u odnosu na nas druge pejzažiste, a to je makrofotografija ili fotografisanje detalja.... Ivan nas vodi u svoje drugovanje sa prirodom drugačije i, prema mojem mišljenju, težim putem, preko detalja. Tako nam omogućava da na individualan način doživimo njegove fotografije i zamislimo šta još može da se krije iza, svako na svoj način. To njegovim radovima daje dodatnu originalnost i imaginaciju“, kazao je Eraković.

izložba Ivan Grdinić
foto: Dragana Šćepanović

On je pohvalio Grdinićevu odluku da za svoje prvo predstavljanje odabere Kolašin "što nije lak zadatak".

Ivan M. Grdinić je rođen 1988. godine. Diplomirao je na Fakulteta za poslovnu ekonomiju. Turistički je vodič sa licencom i vlasnik turističke agencije. U botaničkoj bašti radio je šest godina.

izložba Ivan Grdinić
foto: Dragana Šćepanović

Na otvaranju izložbe rečeno je da je Grdinić "Kolašinac, duhom, stavom, djelom, riječju....“.

Bonus video: