Interaktivna pozorišna predstava u Tivtu: Publika će preko aplikacije moći da utiče na scensku radnju

Kako se čulo na pres konferenciji pred premijeru novog komada, "Aplikacija Voland" je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone

4303 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Siniša Luković
Sa pres konferencije, Foto: Siniša Luković

Poznati srpski režiser i pozorišni stvaralac Kokan Mladenović i Centar za kulturu Tivat ponovno pomjeraju granice kada je pozorišna umjetnost u pitanju: sjutra sa početkom u 21.30 sati na sceni atrijuma Buća-Luković u Tivtu, biće izvedena prva interaktivna pozorišna predstava u kojoj će publika preko mobilnih telefona i posebne aplikacije, biti u prilici da neposredno utiče u kreiranju i odvijanju događaja na sceni.

Riječ je o komadu "Aplikacija Voland" nastalom u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Šabačkog pozorišta iz Šapca, a u režiji Kokana Mladenovića, po tekstu Milene Bogavac.

Kako se danas čulo na pres konferenciji pred premijeru novog komada, "Aplikacija Voland" je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone.

Aplikacija Voland
foto: Siniša Luković

Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da tokom pozorišne predstave učestvuje u igrama, odabiru dizajna scene, i glasanju za omiljene junake, čime se direktno utiče na dalji tok scenske radnje.

Prema riječima autorke teksta Milene Bogavac, pored istraživanja odnosa pozorišta i novih medija, odnosno prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta i drame i srednjovjekovnim žanrom mortaliteta, kao didaktičkog dramskog oblika, čijij je cilj bio da promoviše pozitivne etičke vrijednosti jedne zajednice.

"Čitav ovaj tekst je pokušaj da se poveže ultratehnološko i hipermoderno sa arhaičnim. Kroz ovaj projekat preispitujemo postoji li neomoralitet u svijetu novih tehnologija i koja je svrha pozorišta danas, u društvu obilježenom ubrzanim tehnološkim razvojem i razvojem vještačke inteligencije. Može li pozorište biti platforma za uspostavljaje novog morala, novih etičkih normi i pravila ponašanja u svijetu "napuštenom od Boga" gdje umjesto Riječi (Logosa) postoji Internet kao beskraj prostora znanja, informacija i nauke?", kazala je Bogavac.

Režiser Kokan Mladenović je istakao da se izuzetno raduje prilici da ponovo u Tivtu radi novu predstavu, nakon ogromnog uspjeha prethodnog komada "Jami distrikt" koji je nastao iz saradnje tivatskog Centra za kulturu sa tim poznatim rediteljem.

Ultimativno provokativna ali i brutalno otrežnjujuća priča o pogubnosti nacionalizma na prostorima Balkana – komad "Jami distrikt" do sada je imao 90 igranja u čak 14 država i pritom se okitio sa čak 33 festivalske nagrade, a "Aplikacija Voland" trebala bi da bude korak dalje u pozorišnoj provokaciji kroz tretman teme što je svakodnevno prisutna u našim životima – viosoke tehnologije i njenog svekolikog uticaja na čovjeka.

"Da ja znam, nikada se do sada nije radila predstava sa ovolikim nivoom interakcije sa publikom. Imamo sjajnu glumačku ekipu i odličnu podršku producenata da se igramo i veoma smjelo istražujemo u tom pravcu. Ovo jeste novi i prilično skliski teren, ali samo ta i takva količina igranja i istraživanja donosi novi, svježi dah u teatru", istakao je Mladenović dodajući da je pozorište od svoh nastanka "jedina umjetnost polisa – kompletne društvene zajednice" i da je teatar preko 2.000 godina, do nastanka štampe, bio jedini masmedij u čovječanstvu.

"Treba dakle, vjerovati u moć javne riječi kazane sa scene", istakao je on, dodajući da se "Aplikacija Voland" bavi preispitivanjem fenomena slobode i manipulacije.

"Svi mi danas, nekako prelako kliknemo onu opociju "I agree" ispod neke aplikacije u mobilnom telefonu. Svijet interneta nam je donio mnogo toga dobrog i jedno potpuno novo čovječanstvo, ali i istovremeno dao priliku da krenemo "đavoljim putem" gdje se i sve najgore od nas, takođe nalazi na netu", naglasio je Mladenović.

Marko Grubić koji je, osim što je komponovao muziku za novu predstavu, zajedno sa Mladenovićem koautor nesvakidašnjeg koncepta na kojem je ovaj komad ustanovljen, kazao je da kroz neuobičajeni novo interakcije publike sa glumcima i kreatorima predstave tokom samog njenog igranja, pokušavaju "ljudima prikazati drastičnu društvenu promjenu od liberalizma ka datizmu" koje je sa sobom donijela visoska tehnologija.

O datizmu se danas po njegovim riječima, govori kao o svojevrsnoj novoj religiji, a određenim interesnim grupama što ih nije tako lako prepoznati kao nekada u društvu, današnja visoka tehnologija donosi i do sada neviđene mogućnosti manipulacije ljudima koji toga pritom, najčešće i ne budu svjesni.

"Infomacija, odnosno podaci (data) danas u roba koja je skuplja i od nafte ili zlata. Ideja da se konceptom datizma i visoke tehnologije bavimo kroz srednjevjekovni tekst koji je potka ove predstave, bila je izuzetno zanimljiva jer se danas u suptini, sve priomijenilo u odnosu na taj srednjevjekovni tekst", kazao je jedan od glumaca u "Aplikaciji Voland", Miloš Vojnović.

Pored njega, u ovom komadu igraju i Jelena Ilić, Kristina Pajkić i Aleksandar Jovanović.

Svojim glasovima iz OFF-a u predstavi učestvuju i Rade Šerbedžija, Olja Bećković i Zoran Kesić, a video efekte i programsku izradu aplikacije koja se koristi u komadu potpisuju Goran Balaban, Stefan Čamdžić i TELE GO.

Nakon sjutrašnje premijere, predstava "Aplikacija Voland" na programu festivala "Purgatorije" u Tivtu je i u naredna dva dana – u ponedjeljak 12. i u utorak 13. jula sa početkom u 21.30 sati na sceni Atrijum Buća-Luković.

Bonus video: