Slike koje pričaju hiljadu i jednu priču

Umjetnički svijet Nikole Kovačevića predstavljen je u Nikšiću, izložbom u “Galeriji A” koja se nalazi u sklopu sportsko-rekreativnog centra “Trim“.

2562 pregleda 0 komentar(a)
Inspiraciju nalazi u rodnom Morakovu, u nikšićkoj Župi: Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Inspiraciju nalazi u rodnom Morakovu, u nikšićkoj Župi: Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Njegove slike pružaju toplinu, isijavaju nekom neobičnom svjetlošću, a opet su zagonetne i neuhvatljive. Njegov način izražavanja je, kako to reče prilikom otvaranja izložbe, slikar Ilija Burić, apstraktan, a opet konkretan. Svako ko pogleda slike Nikole Kovačevića može da ih tumači na svoj način i neće pogriješiti jer njegove slike pričaju hiljadu i jednu priču. One su poput autora, svjetske a naše, nikšićke, župske, morakovske.

„Svaki pojedinac donosi svoj svijet, svoj rukopis, svoj način izražavanja i svoj dar. Jedan od njih je i Nikola i dobro je što je izgleda riješio da se malo vrati Nikšiću. Nadam se da ćemo se i dalje družiti. Ja nešto pojedinačno da tumačim slike ne bih uspio da uđem u taj duboki podsvjesni svijet Nikolin. Međutim, stvar je u tom iščitavanju. Svaki od vas će da doživi ove radove na svoj način, kao i mi, likovni umjetnici, na svoj način“, kazao je Burić.

Kovačević se publici predstavio s preko 20 slika koje su izložene u “Galeriji A”, koja se nalazi u sklopu sportsko-rekreativnog centra “Trim“.

Prema riječima Burića riječ je o izložbi koja ima i „nivo i težinu“ i nada se da će nakon nje uslijediti i druge izložbe, kako Kovačevića, tako i ostalih likovnih umjetnika iz Nikšića i Crne Gore.

Da ugođaj tokom izložbe bude potpun potrudile su se Neda Mališić (kontrabas) i Dajana Pavićević (violina).

Nikola Kovačević je rođen u Nikšiću. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Nagrađivan je kao član grupe “8 Nezavisnih” od Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Dobitnik je Prve nagrade za slikarstvo „1er Prix Marin” na jesenjem salonu u Parizu 2004. godine i specijalne nagrade “World Nasse Gallery” u Njujorku godinu kasnije. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama od Nikšića do Pariza, Los Anđelesa, Majamija...

Od 2000. godine živio je i radio u Parizu, a godinu je proveo i u Los Anđelesu. Posljednjih nekoliko godina slikarsku inspiraciju nalazi u rodnom Morakovu, u nikšićkoj Župi, gdje provodi veći dio vremena.

Bonus video: