“Auto(r) na korzou”: Susreti pisca i publike u Nikšiću

Cilj manifestacije je da se građanima ponude knjige po najpristupačnijim cijenama, a da grad nakon dugo vremena bude u znaku kulture

3789 pregleda 0 komentar(a)
Književnik Branko Janjušević, Foto: Festival knjiga Nikšić
Književnik Branko Janjušević, Foto: Festival knjiga Nikšić

Festival knjiga pod sloganom “Auto(r) na korzou” biće organizovan od 1. do 20. avgusta na Trgu slobode u Nikšiču.

Manifestacija na kojoj će se predstaviti 35 izdavača iz Crne Gore i zemalja okruženja, obuhvatatiće i Salon knjiga. Festival će otvoriti književnik Branko Janjušević, a osim njega, na otvaranju će govoriti predsjednik Opštine Marko Kovačević i gradski sekretar za kulturu Dejan Ivanović.

Susreti pisaca i publike, u segmentu “Autor na korzou”, podrazumijeva dvadesetak različitih programa, a skoro svake večeri predstaviće se po jedan književnik.

”Cilj manifestacije je da se građanima ponude knjige po najpristupačnijim cijenama, a da grad nakon dugo vremena bude u znaku kulture. Građani, ali i turisti i brojni Nikšićani koji su na ljetovanje došli iz cijelog svijeta, biće u prilici da se druže sa piscima i da se detaljnije upoznaju sa njihovim djelom”, rekao je urednik Festivala Gorčin Blagojević i dodao:

”Takođe, kroz kontakte sa izdavačima moći će da se upoznaju i sa procesom koji prati objavljivanje knjige. Poseban program biće namijenjen djeci, sva tri naredna vikenda, uz dodatne popuste”, poručio je Blagojević.

Janjuševićev roman “Tiranin” predstavlja veliki povratak autora na književnu scenu. Njegov roman “Ovako” bio je u najužem izboru za prestižnu NIN-ovu nagradu 1985. godine. Romanje u finalu dobio dva glasa, a pobijedio ga je “Hazarski rečnik” Milorada Pavića - remek-djelo svjetske književnosti. Janjušević će govoriti odlomke iz njegovog novog romana “Vas je mnogo, a mene je više”, kojeg očekujemo ove godine.

Većina pozvanih pisaca prihvatila je učešće, a to su: Spasoje Bajović, Milica Bakrač, Slobodan Bošković, Srećko Vučković, Radislav Gardašević, Dušan Govedarica, Radosav Bato Đurković, Janko Jelić, Vladimir Kosić, Radinko Krulanović, Nataša Lalatović, Milutin Mićović, Sava Radulović, Radule Rakočević, Gordana Sarić, Sofija Simović i Aleksandar Ćuković. Blagojević je naglasio da spisak učesnika nije konačan, kao i da će biti nekoliko gostovanja pisaca iz Crne Gore i regiona.

Organizatori Festivala knjige su Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i gradski Sekretaijat za kulturu, sport, mlade i socijalnu politiku, a pokrovitelj je Opština Nikšić.

Bonus video: