Otvoren 34. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival

Omaž prošlosti i pogled u budućnost

Narednih dana u Herceg Novom će biti prikazano više od 50 filmskih ostvarenja koja nose bogatstvo različitih tema, autentičnih rukopisa, formi i poetika

1789 pregleda 87 reakcija 0 komentar(a)
Božović, Foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival
Božović, Foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Na Kanli Kuli u Herceg Novom sinoć je svečano otvoreno 34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala.

„Kao jedan bijeli pramac broda koji se zove kopno, čiji mornari idu diljem okeana svijeta i donose svojim draganama, vjerenicama, pune kovčege ogrlica dijamantskih, svilenih tkanina. Na pramcu stoje mislioci, književnici, a ispred svih zamišljeni Ivo Andrić. Iza njih, tamo negdje davnih godina, sjećanje na izvanrednu slikarsku, umjetničku školu koja je dala jednog slikarskog diva sa Cetinja, Dada Đurića. A iza njega jedno golobrado momče iz Ozrinića, gura se i poslije mnogo godina donese svoju veliku baklju i upotpuni svjetlost sedme umjetnosti, dragi Živko Nikolić“, kazao je na otvaranju poznati glumac Petar Božović, govoreći o tome kako on zamišlja Herceg Novi.

Montenegro film festival
foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Uglednim gostima, filmskim stvaraocima i publici se u ime Opštine Herceg Novi obratio glavni administrator, Nenad Đorđević. On je istakao da je FFHN tokom više od tri decenije postojanja savladao sve izazove koje su pred takvu manifestaciju postavljali vrijeme ili ljudi, pa i prošla godina koja je zbog pandemije bila jedna od najtežih, navodi se u izvještaju organizatora sa događaja.

“Kultura uvijek dijeli sudbinu društva čiji je dio. Zato mi je večeras, usuđujem se reći – i više nego proteklih godina, izuzetno zadovoljstvo što vidim, koliko poštovanje propisanih epidemioloških mjera dozvoljava, punu Kanli Kulu", rekao je Đorđević.

Đorđević
Đorđevićfoto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Uz ocjenu da je Filmski festival jedna od ključnih tačka identiteta Herceg Novog kao grada kulture i grada filma, podsjetio je i da je Opština, kao titular i pokrovitelj, snažnije nego što je predviđeno ugovorom sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, podržala 34. FFHN.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji Festival predstavlja omaž korijenima i ličnostima koje su ga izgradile, a u isto vrijeme donosi promjene, uključivanjem novih generacija koje su odrastale uz novsku smotru filma.

“Osvrćući se na same početke i dosadašnje trajanje, a u isto vrijeme gledajući naprijed, vjerujem da će ovo izdanje podstaknuti na razmišljanje i dijalog o budućnosti festivala, kako bi iznjedrilo neke nove pravce i rješenja koji će garantovati da nas hercegnovski đir kroz svijet pokretnih slika i dalje povezuje i upoznaje sa regionom, svijetom i nama samima”, poručio je Đorđević.

Montenegro film festival
foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Festival je u svom trajanju kvalitetom izvojevao visoko mjesto kao jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u Jugoistočnoj Evropi, istakao je u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva, Andrija Radulović.

“Film pruža mogućnost svakom čovjeku da doživi umjetnost i stvarnost na svoj način, jer pored svega iznosi na svjetlost ljepotu, tugu i radost i progovara svojim munjevitim slikama o onim zataškanim stvarima i problemima savremenog čovječanstva, često i angažovanim izrazom, svojevrsnom stvaralačkom pobunom i slobodom bez koje nema umjetnosti”, naveo je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Kako je kazao, raduje činjenica da će narednih dana u Herceg Novom biti prikazano više od 50 filmskih ostvarenja koja nose bogatstvo različitih tema, autentičnih rukopisa, formi i poetika, zbog čega je Ministarstvo podržalo taj događaj od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

“U nadi da ćemo na tren zaboraviti na svoje i brige čovječanstva, naročito na iskušenje zvano kovid koje je promijenilo naše živote, ali ne i nadu da se borimo za ljepotu i ljubav koja će spasiti svijet, pozivam sve vas da uživate u ovogodišnjem filmskom programu, a organizatorima i filmskim meštrima želim uspješne i lijepe dane”, zaključio je Radulović

Program otvaranja Festivala koji je realizovan po scenariju Novljanina, glumca Dejana Đonovića, vodili su on i glumica Dubravka Drakić.

Montenegro film festival
foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

"U prigodnom sjećanju bilo je vremena i za sve one koji su FFHN decenijama činili boljim, a napustili su nas između dvije hercegnovske filmske smotre - prvenstveno za producenta i poslovnog direktora Zorana Živkovića, ali i za publicistu, novinara, autora prve festivalske špice Milana D. Špičeka, pouzdanog člana tehničke ekipe Pera Dubaneka, kao i brojne glumce koji su bili redovni ili povremeni gosti festivala, između ostalih Miru Furlan, Mustafu Nadarevića, Borisa Komnenića", navode organizatori.

Uslijedila je projekcija filma Jabuke grčkog reditelja Hristosa Nikoua, koji je imao premijeru na 77. Festivalu u Veneciji, a potom ostvarenja Polje maka rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua.

Preporučujemo za Vas