Renomirani umjetnici o tekovinama NOB-a

Večeras otvaranje druge izložbe u sklopu projekta “Što je nama naša borba dala”

1012 pregleda 3 komentar(a)
Rad “Svitanje” Dimitrija Popovića, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Rad “Svitanje” Dimitrija Popovića, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Druga izložba art projekta Narodnog muzeja Crne Gore “Što je nama naša borba dala” biće otvorena danas u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” ja Cetinju, u 20 časova.

O tome kako su se tekovine izvojevane u NOB-u i revoluciji reflektovale u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti, kako umjetnici promišljaju/artikulišu slobodu, antifašizam, rodnu ravnopravnost, socijalnu pravdu i brojne teme začete/otvorene u socijalističkom, posljeratnom periodu i koliko su iste aktuelne i prisutne danas - svojim radovima odgovaraju referentni umjetnici savremene scene po pozivu autorke projekta i direktorke NMCG, dr Anastazije Miranović, koja će i otvoriti izložbu.

Predstaviće se: Dimitrije Popović, Zlatko Glamočak, Nataša Đurović, Vesko Gagović, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Ana Miljkovac, Suzana Pajović-Živković, Vana Prelević, Zoran Živković, Katarina Švabić, Maja Šofranac, Nada Kažić, Ana Matić, Anka Gardašević, David Delibašić, Milena Jovićević, Nikola Marković, Vlatka Vujošević, Dejan Batrićević i Lucy Heyward.

Umjetnički projekat se realizuje povodom 80 godina od crnogorskog opštenarodnog ustanka i 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a, a na njemu je Narodni muzej više mjeseci radio. Sastoji iz tri segmenta: izložbe radova date tematike takozvanih “starih” majstora koja je otvorena 12. jula i obuhvata umjetnička djela preko 20 autora iz fundusa NMCG, izložbe radova umjetnika po pozivu autorke projekta i, na kraju, izložbe radova mlađih umjetnika koji su selektovani putem javnog konkursa, odnosno, koje je odabrao stručni žiri NMCG, koja će biti otvorena 16. avgusta.

“Projekat preispituje kako je umjetnost reagovala na teme antifašizma i NOR-a i njegovih tekovina, koliko je bila angažovana u prvim poratnim godinama i kako današnje generacije savremenih umjetnika artikulišu date teme”, navode iz NMCG.

Sve tri izložbe će biti u postavci do kraja avgusta.

Bonus video: