Dubravka Drakić i Dejan Đonović na otvaranju festivala, Foto: Vanja Berberović

Ostavite dijete na miru

Demokratska partija socijalista alarmirala javnost zbog toga što je, na otvaranju Filmskog festivala Herceg Novi, mlada pjevačica improvizovala riječi pri kraju himne. Organizatori objasnili da nije bilo nikakve namjere i da se radi o javnom nastupu gdje su greške moguće

50986 pregleda 90 reakcija 91 komentar(a)
Dubravka Drakić i Dejan Đonović na otvaranju festivala, Foto: Vanja Berberović
Dubravka Drakić i Dejan Đonović na otvaranju festivala, Foto: Vanja Berberović

”...Domovina naša mila... Rijeka će u dva mora, slavićemo našu zemlju... U dva mora, da je vječna Crna Gora, da je vječna Crna Gora”, riječi su koje je u nedjelju veče na otvaranju Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival otpjevala operska pjevačica, a zbog kojih je Demokratska partija socijalista (DPS) juče podnijela prijavu.

”Demokratska partija socijalista podnijela je prijavu protiv organizatora Filmskog festivala u Herceg Novom, a u vezi sa sinoćnjim izmjenama državne himne tokom otvaranja te smotre. Prijava je podnijeta kako bi nadležni organi ispitali da li je tom prilikom počinjena povreda ugleda Crne Gore iz Člana 198 Krivičnog zakonika Crne Gore ili prekršaj utvrđen Članom 29 stav 1 tačka 7 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti. Stoga, nadležnima ostavljamo da procijene da li je na sinoćnjem događaju, naročito uzevši u obzir da je riječ o manifestaciji od posebnog nacionalnog značaja, došlo do kršenja odredbi koje se tiču državnih simbola”, saopšteno je iz službe za odnose s javnošću DPS-a.

Mnogo odrečniji je prethodno na Tviteru bio generalni sekretar DPS, nekadašnji ministar kulture, Aleksandar Bogdanović koji je kazao da su se desile “nedopustive izmjene prilikom izvođenja državne himne”.

”Kadrovi partija koje imaju problem s crnogorskom državnošću sada su počeli da zloupotrebljavaju do skoro prestižne smotre kulture. To im nećemo dozvoliti”, napisao je Bogdanović, ne navodeći na koji kadar misli.

Organizatori su saopštili da je u pitanju nenamjerni propust koji se desio usljed snažnih emocija i dekoncentracije prilikom nastupa. Dodali su da se umjetnica izvinila organizatorima i pokroviteljima festivala i preuzela svu odgovornost na sebe i da se nada da će njeno izvinjenje uvažiti i sve građanke i građani Crne Gore.

”Javni nastupi na otvorenoj sceni i u živom programu uvijek nose sa sobom rizik od nepredviđenih dešavanja, rizika da se naprave greške. Glumci i pjevači u trenu zaborave tekst, muzičari note, televizijski reporteri ili govornici naprave lapsus... Na te rizike nisu imuni ni oni najiskusniji koji onda pribjegavaju improvizacijama. Upravo se to desilo na otvaranju hercegnovskog Filmskog festivala kada je mlada umjetnica koja je izvodila državnu himnu, pod, svima vidnim, dejstvom emocionalnog uzbuđenja, napravila sasvim nehotičnu omašku i spontano improvizovala tekst himne. Zbog toga je uputila izvinjenje javnosti koje su prihvatili i organizatori, preuzimajući na sebe dio objektivne odgovornosti za ovaj sasvim bezazlen i nehotičan propust. Dakle, nije bilo nikakve namjerne ‘permutacije teksta’ ili njegove ‘svjesne izmjene’. Namjera je bila da se operskim glasom na najljepši način otvori kulturna manifestacija od nacionalnog značaja”, obrazložila je “Vijestima” direktorica JUK Herceg Festa i poslovna direktorica HNFF-MFF, Gordana Porobić-Krcunović.

Iz DPS-a su dodali da su obrazloženje i izvinjenje stigli kasno.

”Pravdanje organizatora koje je uslijedilo nakon pritisaka javnosti i burnih reakcija, smatramo zakašnjelim i iznuđenim. S obzirom na to da smo rekli šta smo imali, a da je prijava protiv organizatora predata, Demokratska partija socijalista više se neće oglašavati ovim povodom kako ne bi uticala na eventualni postupak”, dodaju iz DPS-a u obraćanju.

S otvaranja festivala
S otvaranja festivalafoto: Vanja Berberović

Porobić-Krcunović nije iznenađena ovakvim reakcijama.

”Naravno, političari iz partije koja je decenijama manipulisala identitetskim temama i utjerivala identitet razvili su kod sebe i jednog dijela javnosti receptore koji su prijemčivi samo za identitetske stimuluse. Tada obično uslijede čoporativne reakcije koje nijesu izostale ni ovoga puta kada se urlik uzbune prolomio iz čeljusti jednog partijskog aparatčika. Takvom nivou svijesti ne pomažu nikakva racionalna objašnjenja i ljudska izvinjenja. Razumna većina će ih uvažiti. Nakon svega, strasti će se smiriti jer je prestižni međunarodni filmski ‘giro di Herceg Novi’ u toku, a time bezvrijedno politikanstvo pada u tamu iz koje je samo trenutno izronilo. Umjetnost pobjeđuje”, istakla je ona za “Vijesti”.

Član Savjeta festivala, reditelj Goran Bjelanović, za “Vijesti” je juče kazao da se greške mogu desiti prilikom bilo kakvog javnog nastupa.

”Pogriješi se. Dešava se, u sportu jednako kao u kulturi. Bilo bi suludo sad napasti ‘Ajkule’ jer su izgubili s toliko i toliko golova. Možda će pobijediti Grke i biti olimpijski šampioni. Možda i ova djevojčica bude nekada superstar, Marija Kalas evropske opere, otkud mi to znamo. Nije na nama da joj sad posiječemo noge, sapletemo korake. Tu smo velemajstori i meni se gadi od toga”, rekao je on i temeljnije se osvrnuo na cijelu situaciju:

”Prvo, treba da budemo svjesni da je podvig samo održavanje Hercegnovskog filmskog festivala, jer je korona vrijeme dovelo Crnu Goru u takvu budžetsku situaciju da smo dobili jednu trećinu novca u odnosu na iznose koje smo ranije dobijali za ovaj festival... Dalje, što se himne tiče, citiraću čuveni lapsus objavljen u ‘Politici’, a vi procijenite hoćete li to objaviti ili ne, a kaže ‘Kraljica Jelena se isprcala na Krf’ i to objavljuje jedna elitna ‘Politika’. Javni nastup je uvijek ukopčan s rizikom da onaj ko nastupi pogriješi. Potpuno je jasno, svakom ko razmišlja normalno, ne čak ni dobronamjerno već samo normalno, da je trema najčešće izraz velike odgovornosti koju umjetnik osjeća na tako značajnom događaju kao što je otvaranje jednog festivala. Trema može da bude kreativna, da izvuče od umjetnika više nego što je očekivao, a može i da ga sputa na način na koji je jedna mlada djevojka bila zbunjena na otvaranju prilikom izvođenja dva stiha. Druga stvar je da je u pitanju umjetnica koja je sigurno izašla na scenu punog srca i s puno ljubavi prema Crnoj Gori”, priča Bjelanović i tvrdi da umjetnica nije imala namjeru da mijenja himnu ili radi bilo šta slično i moli javnost “da ostavi to dijete na miru”.

”Jer je ona na početku svoje karijere, a ovakav događaj je može trajno obilježiti i demotivisati, a nema potrebe za tim. To je naše dijete, ja je nijesam lično ni upoznao... To je sve rizik javnog nastupa”, kaže Bjelanović.

Predsjednik Savjeta festivala, reditelj i univerzitetski profesor Nikola Vukčević nije želio za medije da komentariše čitavu situaciju, ali se oglasio na Fejsbuku.

”Dragi prijatelji iz medija, ako je vaša današnja medijska vijest s Festivala (Montenegro film festival - Herceg Novi) - greška u pjevanju himne od strane jedne mlade umjetnice koja je poslije dugo vremena nastupila u svom gradu, onda ne znam šta da kažem o vašem profesionalizmu. Odgovorno tvrdim da nije postojala nikakva loša namjera i da je trema učinila svoje, ne postoji zavjera niti intriga ovim povodom, niti da postoje dvije himne naše zemlje. Dajem podršku djevojci koju zlonamjerno razapinju mediji i namjerno joj ne pišem ime da je ne obilježimo našom glupošću. Bio je live nastup (uživo) i ne postoji neko ko nikad nije pogriješio, pogotovo mladi čovjek. Festival će ove godine opstati uprkos nizu problema, prikazaće više od 50 relevantnih filmova, okupio je renomirani međunarodni žiri, a studenti 11 filmskih akademija će prikazati svoje filmove. E to je vijest, a ne trema jedne mlade umjetnice kojoj želim samo najbolje i šaljem joj zagrljaj, uz uverenje da - ‘rijeka će naših vala, uskačući u dva mora, glas nositi okeanu - da je vječna Crna Gora’!”, poručio je Vukčević.

Većina medija bliskih Demokratskoj partiji socijalista je nakon DPS saopštenja tu situaciju okrakterisala skandaloznom.

Bjelanović dodaje da je “oksimoron takvu grešku spojiti s imenicom skandal”, podsjećajući da se lapsusi dešavaju.

”Ja, kao veliki ljubitelj Šekspira, mogu njega (Aleksandra Bogdanovića koji je najavio prijavu) da tužim što je ‘Kralja Lira’ nazvao ‘Kraljem Ilirom’ i nije se ispravio, a djevojka nije ni imala priliku da se ispravi. Politizovati sve je banalno. Ja sam upoznao tog gospodina, imao sam priliku da ga sretnem prije par dana i djeluje mi vrlo prijatno i pametno, ali mislim da kakav god da mu je partijski zadatak, mislim da nije niti prijatno, niti pametno, niti čovječno staviti svoj potpis iza jedne tako somnabulne prijave. To je zaista somnabulno”, poručio je Bjelanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Savo Prelević

Budžet skresan za dvije trećine

Nekoliko dana uoči početka festivala u Herceg Novom, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, na čijem je čelu Vesna Bratić, drastično je smanjilo budžet opredijeljen za ovu manifestaciju od nacionalnog značaja, što je “Vijestima” potvrdio i Goran Bjelanović.

Ovogodišnji budžet iznosi svega trećinu ranije novčane svote, a do zvaničnog obrazloženja “Vijesti” nijesu došle. Odgovore na pitanja proslijeđena resoru Vesne Bratić “Vijesti” juče nijesu dobile.

Bratić
Bratićfoto: Gov.me/Saša Matić

Bjelanović pretpostavlja da se ministarstvo bori s besparicom.

”Budžet je smanjen vjerovatno zbog toga što jednostavno nema para. Došli su na prazne kase, a turizam ne može biti strategijska grana razvoja ijedne zemlje... Ja vjerujem da nijesu imali novca, a vjerujem i u dobru namjeru. Ako neko razumije šta znači riječ ‘nema’ - znam ja. I sami znate koliko je novca u kulturi, posebno u novčaniku onoga koji nikada nije bio dio establišmenta, ni one, a ni ove vlasti. Vjerujem da nije bilo para i ne zamjeram zbog toga”, kaže on.

Bjelanović je izrazio želju da zahvali gradonačelniku Herceg Novog Stevanu Katiću koji je, kaže, razumio značaj festivala, pa je učešće Opštine skoro duplo veće nego prethodnih godina. Pored toga je istakao i enormni trud i zalaganje programske direktorke, Gordane Porobić-Krcunović.

”Koja je napravila hudinijevski posao s kresanjem budžeta, pronalaženjem dodatnih izvora sredstava, koja nije spavala da bi ovaj festival zavrijedio i opravdao titulu manifestacije od državnog značaja. Mislim da tako i treba da pamtimo ovaj festival”, poručio je Bjelanović.

Porobić-Krcunović je u odgovoru na pitanja “Vijesti” kazala da djeluje kao da ministarstvo pokušava nešto da uskrati Filmskom festivalu, a ne da mu omogući redovno održavanje.

”U tom smislu, moram odmah da Vam kažem da mi nijesmo ni računali na veće donacije od Ministarstva, u svjetlu činjenice da se još uvijek nalazimo u pandemijskoj krizi. Shodno tome, sačinili smo jedan optimalan festivalski program koji će biti na nivou svoje tradicije, svog nacionalnog i internacionalnog renomea, prema čemu je ovo, kao i ranije Ministarstvo, pokazalo visok respekt. Izuzetno smo zadovoljni obavljenim poslom i nemamo namjeru niti razlog da se pravdamo onim ‘koliko para toliko muzike (čitaj: filma)’ ili Filmski festival ‘Za tri groša’. Samozadovoljstvo ne isključuje (samo)kritiku da stvari uvijek mogu biti bolje nego što jesu. Napokon, to će pokazati završni umjetnički bilans ovog reprezentativnog događaja”, poručila je ona.

Tračevi oko smjene Vukčevića?

Nekoliko nezvaničnih izvora “Vijesti” iz organizacije festivala potvrdilo je juče “Vijestima” da su upoznati s pričom da je Bratić inicirala i smjenu predsjednika Savjeta festivala Nikole Vukčevića na čije mjesto bi došao glumac Slaviša Čurović.

”Pravo da vam kažem, to je na nivou trača. Do mene zvanično ništa nije došlo i bio bih neodgovoran član Savjeta kad bih dao bilo kakav komentar. Mislim da je Nikola Vukčević siguran na svom mjestu predsjednika Savjeta, zato što je ovaj Savjet izabran na četiri godine i svi imamo mandat na te četiri godine. Pritom, nije uradio ništa što bi naudilo festivalu.

Naprotiv, povukao je nekoliko sjajnih poteza dovođenjem vrlo uglednih ljudi iz svijeta filma, preko svojih privatnih veza, dao je sve od sebe kao profesionalac i kao ličnost kako bi ovaj festival dobio onu boju kakvu zaslužuje jedna kulturna manifestacija od nacionalnog značaja. To je na niovu trača, po mom mišljenju. Ja ne vjerujem da bi se ministarka bavila time, a ako i jeste, to nije uradila na zvaničan način, a ona drugog načina i nema, jer sve ono što se priča na kafi, u privatnom razgovoru - ne proizvodi nikakve zakonske posljedice. Ako je neko to i rekao u privatnom razgovoru, ja za to ne znam. Za nju znam samo iz medija, nikada se nijesmo lično sreli, nijesam dobio nikakav zvanični papir koji bi navodio na takvu pomisao i vjerujem da je to još jedna od pričâ kojima ne treba pridavati važnost”, rekao je Bjelanović “Vijestima”.

Vukčević
Vukčevićfoto: Savo Prelević

Porobić-Krcunović kazala je “Vijestima” da takva informacija, ako je uopšte i postojala, do nje nije stizala, a morala bi stići.

”Utoliko, radi se o dezinformaciji koja kao da je osmišljena da skrene pažnju s onoga što se događa na filmskom platnu i da je usmjeri na ‘statiste’ iza scene, one maliciozne ‘poljodjelce’ koji vole radove ‘ispod žita’. Da Savjet festivala, čiji je sastav, istini za volju, dosta raznorodan i reflektuje se na razliku u mišljenjima, ipak nije bio jedinstven, održavanje samog Festivala bilo bi dovedeno u pitanje”, zaključila je ona.

Navodnoj odluci ministarke Bratić o smjeni Vukčevića, kaže izvor “Vijesti”, usprotivili su se pojedini članovi Savjeta koji su najavili podnošenje ostavki ukoliko do smjene dođe. Nakon što je ostao bez velikog dijela budžeta, hercegnovski filmski festival bi tako nekoliko dana pred početak ostao i bez glavnog upravljačkog organa, pa bi realizacija manifestacije bila upitna.

Da li je smjena Vukčevića zaista trač ili je bila planirana, pa je Bratić bila prinuđena da odustane od novih “kadrovskih rješenja”, “Vijesti” nijesu došle do odgovora nakon što su pitanja poslata Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ni Vukčević nije želio da komentariše ove navode.

Nastavlja se “Suton, đir i film”

Ovogodišnje, 34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala, održava se pod geslom “Suton, đir i film” od 1. do 7. avgusta u Herceg Novom, na Kanli kuli.

Festival je otvorio legendarni srpski glumac Petar Božović. Nakon svečanosti povodom otvaranja prikazan je film “Jabuke” grčkog reditelja Hristosa Nikoua, a potom ostvarenje “Polje maka” rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua.

Večeras će na Kanli kuli biti prikazan “Kopač” grčkog reditelja Georgisa Grigorakisa u 21 čas, a u 22.45 “Košnica” rediteljke Blerte Bašoli.

Na tvrđavi Forte Mare film “Benedeta” reditelja Paula Verhovena je na programu od 21 čas, a nakon toga turski film “Čuvar brata svog” reditelja Ferita Karahana. Film “Pucnji u Marseju” Gordana Matića u okviru programa “Luštica Replay” se prikazuje u selu Klinci od 21 čas.

Na programu je i šest studentskih filmova u amfiteatru Dvorane Park, od 21 čas.

Bonus video: