Studenti Muzičke akademije na KotorArtu

Program “KotorArt talenti” završen je u srijedu

3147 pregleda 0 komentar(a)
Zatvorili program "KotorArt talenti", Foto: Krsto Vulović
Zatvorili program "KotorArt talenti", Foto: Krsto Vulović

Ciklus koncerata pod nazivom “KotorArt talenti” završen je u srijedu, 4. avgusta nastupom studenata cetinjske Muzičke akademije. Na ovogodišnjim, 20. po redu, Don Brankovim danima muzike dobili su priliku da se predstave i učenici ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, zatim cjelovečernjim koncertom Miljan Stanišić i Lola Stanišić - učenici Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, kao i solističkim resitalom student violine Viktor Huter.

Koncert je počeo nastupom Milice Nikčević, studentkinje prve godine klavira u klasi prof. Vladimira Domazetovića, odnosno njenom interpretacijom Etide u cis-molu Frederika Šopena. Pored nje, klavirski odjsek je predstavljala i Iva Drekalović, studentkinja druge godine u klasi prof. Bojana Martinovića. Ona je izvela Koncertantnu parafrazu na operu Rigoleto Franca Lista. Gudački odsjek predstavili su Milena Jaramaz, studentkinja druge godine violine u klasi prof. Vujadina Krivokapića, koja je izvela Sonatu za solo violinu u D-duru Sergeja Prokofjeva, i Gleb Bednjakov, student treće godine viole u klasi prof. Mihaila Bereznitskog, koji je izveo Koncert za violu Bele Bartoka.

Prateći savremene tokove muzičke pedagogije i dostignuća u oblasti muzičke umjetnosti, Muzička akademija, od 1980. godine, obrazuje mlade i kvalitetne kadrove, i pruža mogućnost obrazovanja na različitim odsjecima. Raznovrsnost studijskih programa prikazana je i na koncertu na KotorArtu. Pored studenata klavira i gudačkih instrumenata, publici se predstavio Predrag Nikolić, student treće godine harmonike u klasi prof. Predraga Jankovića, dvijema kompozicijama - Sonatom u g-molu Domenika Skarlatija i Divertimentom Anatolija Kusjakova. Zatim, Žunja Lipanović, studentkinja druge godine flaute u klasi prof. Marije Đurđević Ilić, izvela je Baladu Franka Martena, a kao najstariji među kolegama, nastupio je David Marton, student prve godine master studija gitare u klasi prof. Danijela Cerovića. On je izveo kompoziciju Bagatela br. 1 Vilijama Voltona.

Veče je završeno kamernom muzikom studenata u klasi prof. Nataše Popović. Viktor Huter, student violine, Sari Šaćiri, student violončela, i Petar Popović, student klavira, izveli su Klavirski trio u G-duru Kloda Debisija. Koncertom u Crkvi Sv. Duha studenti su najveću i najvažniju obrazovnu muzičku instituciju u Crnoj Gori predstavili u lijepom svjetlu, zanimljivim repertoarom, spremni da - i u vrijeme kada se nastavni proces dešavao otežano usljed pandemije - pokažu svoja dostignuća.

Bonus video: