Poetska kolonija stiže u Crnu Goru

”Vavilonska biblioteka” projekat organizuje u saradnji sa organizacijama iz Srbije, Albanije i Italije

952 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Umjetnička zajednica iz Crne Gore, “Vavilonska biblioteka” inicijator je, a biće i domaćin, internacionalne poetske kolonije koja se održava između četiri zemlje učesnice, a koja je počela juče i traje do 13. avgusta. Specifičan “poetski karavan” prvo će obići Crnu Goru i Albaniju, a na jesen i Srbiju i Italiju.

Umjetnička direktorica “Vavilonske biblioteke”, crnogorska književnica, Katarina Sarić, pokretač je čitavog projekta, a partnerske organizacije su: “Nigdine” iz Srbije, “Poeteka” iz Albanije i Asocijacija albanskih pisaca i umjetnika u Italiji. Učestvuju umjetnici koji su već objavljivani na platformi “Vavilonske biblioteke” i prevedeni na jezike zemalja partnera na projektu: Flutur Mustafa, Semi Flamuri, Katarina Sarić, Dušica Mrđenović, Aleksandra Vujisić Lekić, Arian Leka, Olimbi Velaj i Valbona Jakova.

Program je počeo juče u Albaniji, u organizaciji “Poeteke”, nastavlja se danas u Draču u Gradskoj biblioteci u 18 časova, da bi sjutra stigli i u Crnu Goru kada će učesnici biti predstavljeni u Kreativnom habu u Starom Baru u 19 časova gdje će ih dočekati programska menadžerka haba, mr Maja Čakalović i rukovodilac Kulturnog centra u Baru dr Milun Lutovac.

Kolonija dalje nastavlja ka Ulcinju gdje će, u sklopu manifestacije Kulturno ulcinjsko ljeto, na Ljetnjoj pozornici 12. avgusta u 21 čas, učesnike ugostiti crnogorsko-albanski Art Klub čiji je umjetnički direktor Ismet Kallaba, a svoj ljetnji krug učesnici će zatvoriti u Petrovcu u Spomen-domu Crvena komuna, 13. avgusta u 20 časova. Tamo će ih dočekati pisac Đorđe Gregović u ime JU Narodna biblioteka Budve.

Bonus video: