RUTA nastavlja rad na saradnji pozorišta u regionu

"Don Kihot" na Brionima

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju, uz Gradsko pozorište iz Podgorice, čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje

1641 pregleda 0 komentar(a)
”Don Kihot” na Barskom ljetopisu, Foto: Danilo Dado Pavlović
”Don Kihot” na Barskom ljetopisu, Foto: Danilo Dado Pavlović

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA Grupa Triglav) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu na Brionima. Domaćin novog segmenta festivala, koji se održava od 13. do 25. avgusta, je Ulysses teatar, a Gradsko pozorište Podgorica će sjutra na Malom Brionu u Hrvatskoj izvesti predstavu “Don Kihot” koju je, po motivima Migela de Servantesa režirao Andraš Urban.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju, uz Gradsko pozorište iz Podgorice, čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

Tako će na tvrđavi Minor, pored “Don Kihota”, gostovati i predstave iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skoplja.

Na svečanom otvaranju na tvrđavi Minor na Malom Brionu teatar Ulysses je izveo predstavu “Kralj Lir” Viljema Šekspira, u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.

Mestno gledališče iz Slovenije predstaviće se publici 19. avgusta s predstavom Ize Strehar “Iskoristi i odbaci me” u režiji Gregora Grudena.

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva na Malom Brionu gostuje 21. avgusta s predstavom Vedrana Fajkovića ”Pozorište za početnike” u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. avgusta s predstavom Daniela Glattauera “Čudesna terapija” u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište koje će 25. avgusta izvesti predstavu “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički.

”Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta”, navodi se u saopštenju iz Gradskog pozorišta.

Prvi festival RUTA (Regionalna unija teatara) organizovan je u Beogradskom dramskom pozorištu u prvoj sedmici decembra 2019. godine, a domaćin drugog festivala održanog od 2. do 7. marta 2020. godine bilo je Gradsko pozorište Podgorica.