Festival knjiga u Nikšiću prerasta u veliku manifestaciju

Program “Auto(r) na korzou” ugostio veliki broj književnika, kritičara, ali i zainteresovanih posjetilaca

952 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Besjedom pjesnika Milutina Mićovića, proteklog vikenda je u Nikšiću završen program “Auto(r) na korzu” u okviru Festivala knjiga. Prethodno je upriličeno književno veče Gordane Sarić, predstavljen je pjesnik Radisav Bato Đurković, a dodijeljena su i festivalska priznanja.

Veliku nagradu Festivala knjiga dobio je mr Mihailo Perošević, za doprinos Festivalu, njegovanje književnosti i umjetnosti. Perošević je profesor srpskog jezika, magistar nauke o književnosti, glumac sa 37 premijera u pozorištima, bariton hora društva “Zahumlje”. Urednik je izdavačke djelatnosti Biblioteke “Njegoš”, a kao lektor, korektor i mentor zaslužan je za obajvljivanje na hiljade naslova nikšićkih stvaralaca.

Festival su organizovali Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Sekretarijat za kulturu opštine Nikšić, uz pokroviteljstvo Opštine Nikšić, a na zatvaranju se prisutnima obratio urednik festivala, Gorčin Blagojević.

”Na kraju smo književnog i umjetničkog maratona. Najveći i najljepši trg u Crnoj Gori, evropski Trg slobode, bio je domaćin za više od 30 književnika, književnih kritičara, glumaca i drugih gostiju. Svake večeri, u prosjeku, program je pratilo nešto više od 100 gledalaca, intersovanje za knjige je bilo izvanredno... Dakle, prema svim parametrima, Festival knjiga je oborio sve rekorde, pomjerio granice i, iako zamišljen kao skromna manifestacija, postao je jedna od najvećih u Crnoj Gori”, kazao je Blagojević.

Plakete će biti dodijeljene i predsjedniku Opštine Marku Kovačeviću i sekretaru za kulturu Dejanu Ivanoviću.

”Nova gradska uprava je zatekla haos, ali ti mladi i obrazovani ljudi shvataju od kolikog je značaja kultura, pa i manifestacija koja je trajala bezmalo mjesec dana”, rekao je Blagojević.

Zahvalnice su dobili vlasnik kafea “Oktober fest” dr Radovan Ninković, novinarka “Dana” Biljana Brašnjo, novinar “Večernjih novosti” Veliša Kadić i novinari TVNK Marija Vukotić i Bojana Kostić.

Bonus video: