Otvorena knjižara "Kosmos" u centru Podgorice

“Ako je jezik moja domovina, knjiga je moja porodica. Knjiga je svakako moje utočište i ona nas nikada ne iznevjerava”, rekla je glumica Vjera Mujović tokom svečanog otvaranja

5432 pregleda 205 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Anđela Flis
Foto: Anđela Flis

Ljubitelji pisane riječi večeras su dobili još jednu u nizu knjižara “Kosmos” koja je otvorena u samom centru Podgorice, u Ulici slobode broj 25.

“Ako je jezik moja domovina, knjiga je moja porodica. Knjiga je svakako moje utočište i ona nas nikada ne iznevjerava”, rekla je glumica Vjera Mujović tokom svečanog otvaranja još jednog literalnog kosmosa umjetosti.

Urednica izdavačke kuće Nova knjiga Jelena Krsmanović je na otvaranju kazala da se raduje kada se otvori nova knjižara u gradu i da je za nju otvaranje nove knjižare ipak nešto posebno.

“Knjižaru ne doživljavam kao mjesto gdje se prodaju knjige, ipak je ona mnogo više od toga i zato se zove knjižarom. Knjigu uđem ciljano da kupim, tačno onu koju sam poželjela da pročitam, jer do sada nijesam imala prilike, od onog pisca kojeg tek treba da upoznam ili pak možda knjigu za koju već odavno znam ali joj se ponovo vraćam i nikada se to ne završi samo time“, opisala je Krsmanović na otvaranju značaj knjižara.

Krsmanović istraživanje i zavirivanje u police, u knjižari, vidi kao jedan lijepi dijalog.

“Taj dijalog koji uspostavljamo u knjižari jeste svojevrstan fenomen, možemo reći. Na otvaranju jedne naše knjižare Rade Šerbedžija je rekao da knjižara može biti opasno mjesto. Opasno u onom smislu da se tu otvaraju dijalozi sa knjigama, na različite teme, koje nam pisci i njihovi književni tekstovi, omogućavaju da sagledamo neka dešavanja iz nekih novih uglova i drugačijih viđenja”, rekla je ona i izrazila svoje zadovoljstvo zbog otvaranja još jednog “opasnog” mjesta u gradu.

Osim Krsmanović, na otvaranju je govorila i autorka bestseler romana "Life Lift" i "Beton Bluz", profesorica Slavica Perović.

“Nova knjižara je za mene na neki način nova tehnologija. Stara je knjiga, star je koncept, ali svaka nova knjižara je na neki način potvrda da knjiga drži korak sa svim ovim novim tehnologijama. Prema tome ta jedna neposustalost je za mene vrlo bitna“, rekla je Perović i dodala:

“Knjiga se drži, knjiga je na policama, knjiga je u našim rukama i knjiga poručuje, dijaloški, monološki…” istakla je ona.

Nakon dvije otvorene knjižare u Porto Montenegru i u tržnom centru Delta City, novootvorena knjižara u centru grada će zadovoljiti sve potrebe ljubitelje knjiga. Kako joj i samo ime nagovještava, u knjižara Kosmos se može naći bogata i jedinstvena ponuda naslova, kako domaće tako i svjetske književnosti, u šta su se večerašnji posjetioci mogli i uvjeriti.

Tako se među književnim opusom “Kosmosa” mogu naći i dva romana profesorke Svetlane Perović, a ona je na otvaranju rekla i da se nada da neće biti jedini.

“Kosmos je ipak obuhvatan pojam i tu može da stane kosmos knjige, kosmos nas samih u kjnizi i može da stane sve ono što nam literalno djelo može poručiti i značiti”, pojasnila je Perović kako ona vidi kosmos.

Knjižara osim što nudi veliki izbor knjiga ima i veliki asortiman školskog i kancelarijskog pribora, igračaka, gift programa i još mnogo sličnog asortimana.

Bonus video: