Pisanje poezije je više od hobija

Pjesme mlade Nikšićanke Lele Stanković mogu se naći na svjetskom sajtu poezije “All Poetry”, kao i na američkom blog radiju “La cosa nostra”, a nedavno je stiglo priznanje i iz druge oblasti

2575 pregleda 0 komentar(a)
Lela Stanković, Foto: Privatna arhiva
Lela Stanković, Foto: Privatna arhiva

Mlada Nikšićanka Lela Stanković već deset godina piše poeziju na engleskom jeziku i nada se da će u skorijoj budućnosti svoje pjesme sabrati na jednom mjestu i objaviti zbirku. Pisanje poezije je za nju, kako kaže, više od hobija.

"Moj cilj je da doprem do ljudi i da u njima probudim raznolik spektar emocija. Na svjetskom sajtu poezije 'All Poetry' objavljujem svoje pjesme, a neke su čitane i komentarisane i na američkom blog radiju 'La cosa nostra'", kaže za "Vijesti" Lela koja je, kako se vjerovatno i očekivalo od nje, završila osnovne studije iz engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a namjerava da upiše master studije iz prevodilaštva.

A da joj pisanje dobro leži, i to ne samo poezije, pokazala je u maju ove godine kada je osvojila drugo mjesto za rad na temu "Symbolism of the fallacy of the American dream in "The Great Gatsby" na Međunarodnoj studentskoj konferenciji ''Models for a Continuous Dialogue'' u organizaciji rumunskog Univerziteta "Vasile Alecsandri" iz Bakaua. Rad će biti objavljen u "Ro.Brit"-u, studentskom časopisu pomenutog univerziteta.

"Konferencija je bila veoma uspješna, kreativna i zanimljva interpretacija književno-kulturnih aspekata angloameričke kulture. Moj rad se bavi iluzijom američkog sna i toksičnog mita kroz hronotop, fabulu i karakterizaciju likova. Skrenuta je pažnja na simboliku, motive i pozadinske slojeve koji se otkrivaju u posebnom koloru metafora", kazala je mlada Nikšićanka.

Lela Stanković
foto: Privatna arhiva

Engleski jezik nije jedini strani jezik koji joj je osvojio srce.

"Fasciniraju me neobični jezici te sam počela samostalno da učim korejski jezik. Položila sam početni nivo i dobila sertifikat preko online kursa 'Yonsei' univerziteta u Seulu."

Ko zna - možda kada dobro ovlada korejskim jezikom napiše i neku pjesmu na hagul pismu.

Bonus video: