Bogat dan na festivalu “Odakle zovem”

Program počinje u sali “Dodest” u 11 časova

2026 pregleda 0 komentar(a)
Film "Košnica" biće prikazan u 22 časa, Foto: Scena iz filma
Film "Košnica" biće prikazan u 22 časa, Foto: Scena iz filma

Program “Kratki rezovi” otvoriće drugi dan 13. međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem”, danas u Podgorici, u Sali “Dodest” Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 11 časova. Ambasada Republike Češke je pomogla u realizaciji programa, a publici će o češkoj kinematografiji govoriti višestruko nagrađivani crnogorski reditelj, scenarista i producent Ivan Marinović, poznat po filmu “Igla ispod praga”, koji je filmsku režiju diplomirao na FAMU - čuvenoj češkoj filmskoj akademiji.

U nastavku programa, u 11.30 časova biće prikazan film “Učiteljica” čiju režiju potpisuje češki režiser Jan Hrebejk.

Program “Gdje se voda spaja s drugom vodom” biće održan u Vinskom podrumu Šipčanik, 13. jul - Plantaže AD u 17 časova kada će biti promovisana knjiga “Neum, Casablanca” Dragana Markovine. Sa piscem će razgovarati Varja Đukić.

Bogat program nastavlja se večeras, ispred Knjižare Karver, u 20 časova, kada će u okviru programa “Bez velikih riječi, molim!” biti predstavljeno stvaralaštvo Dejana Matića i Ilije Đurovića.

Matić je jedan od osnivača rijetkih udruženja za promociju književnosti poput “Trećeg trga”, u okviru kojeg postoji i izdavačka djelatnost. Angažovan je i kao urednik, a njegova poezija je prevođena na njemački, danski, poljski i na katalonski jezik. Dobitnik je Nagrade Miroslav Antić za najbolju knjigu poezije u 2013. godini.

Đurović piše priče od 2005. ggodine. Od 2013. živi u Berlinu, radeći kao slobodni autor i publicist. Roman “Sampas” upravo je izašao u izdanju Trećeg trga iz Beograda.

Snimak intervjua sa kosovskom rediteljicom Blertom Bašoli, koji je radio Marko Jusić biće prikazan u 21 čas, ispred Knjižare Karver. Film Blerte Bašoli “Košnica” osvojio je tri priznanja američkog festivala nezavisnog filma Sundance. Film će biti prikazan u 22 sata, a realizaciju ovog programa omogućio je Filmski centar Crne Gore, dugogodišnji partner festivala Odakle zovem.

Program se odvija u skladu sa mjerama i preporukama u borbi protiv kovida-19.

Bonus video: