Riječi koje su na ivici istine i zamišljenog

Mlada spisateljica iz Nikšića, Aleksandra Roćenović, “Vijestima” predstavlja svoj rukopis “Iluzija” koji čeka na izdavača

3135 pregleda 163 reakcija 1 komentar(a)
Želi svoje misli da drži u ruci: Aleksandra Roćenović, Foto: Privatna arhiva
Želi svoje misli da drži u ruci: Aleksandra Roćenović, Foto: Privatna arhiva

Nakon više godina pisanja, promišljanja i ponovnog čitanja - pripremljena je i čeka na štampu prva knjiga mlade spisateljice iz Nikšića, Aleksandre Roćenović. Autorka je u procesu traženja izdavačke kuće, a ukoliko se nešto ne promijeni u dogovoru sa izdavačem ili urednikom, naziv knjige je “Iluzija”.

”’Iluzija’ je zapravo analiza ljubavi. Ona govori o suštinskoj ljudskoj potrebi za plemenitim i nježnim išaranim motivima savršenstva, ali tako je daleko od svega savršenog. U njoj su sva godišnja doba. Kroz nju je ljubav i u okovima i slobodna. Oslikava čitav jedan svijet u jednom uzdahu, u jednom dodiru, u njoj je ljubav i prolazna i neprolazna, umire i rađa se iznova”, počinje Roćenovićeva razgovor za “Vijesti” i nastavlja:

”Rukopis je nastajao godinama, i dugo sam ovu knjigu čuvala u svojoj fioci misli, ali čekala je svoj red, možda malo nestrpljivo, ali zarezi i tačke su se razmnožavale i u mislima je postalo tako tijesno... I tako, morala je, konačno, izaći van”, kaže ona o svom prvijencu.

I više nego simboličan naziv, ali zbog čega upravo termin “Iluzija” i kako korespondira sa onim što će budući čitalac naći unutar knjige, ona kaže:

”Vjerujem da svi mi nekada živimo iluziju, izobličimo stvarnost, uređujemo je po sopstvenom nahođenju nedržeći se za grančice istinitosti. U bijegu od svega što nas nervozno vuče za rukav kreiramo sopstveni svijet koji nas nekada potpuno oduševi ili zbuni, nekad mu se predamo, ali nekada nas taj svijet proguta. Ja sam tražila balans, otuda nalazim da upravo ovaj citat to najbolje i opisuje: ‘Ja sam između dva svijeta, na pragu iluzije i stvarnosti/Uvijek u sredini, da ne izgubim sebe, a ni nju!’... Ipak, termin ‘Iluzija’ proizilazi najprije iz sazviježđa u glavi koje sam pretočila u riječi koje su na ivici istine i zamišljenog”, otkriva Roćenović.

U svijetu književnosti se uvijek rado izgubi: Aleksandra Roćenović
U svijetu književnosti se uvijek rado izgubi: Aleksandra Roćenovićfoto: Privatna arhiva

Knjiga sadrži kratke priče i poeziju, sa ljubavlju kao osnovnim motivom i pokretačem svega, ali i uz igru i oblike koju ona nudi.

”Osnovni motiv knjige je ljubav, iako se naslov poigrava sa samim njenim značenjem. Ljubav je na jedinstven i neponovljiv način uvijek uspijevala da nadmaši ljudske slabosti u meni i uvijek sam uspijevala da je pronađem na najčudnijim mjestima i u najneobičnijim oblicima. Gete u stihovima kaže: ‘Ljubav odolijeva vremenu koje sve otima’... I zaista je tako, čarobni eliksir ljubavi je svuda oko nas”, ističe Roćenovićeva.

Ona kaže da inspiraciju pronalazi skoro u svemu oko sebe, ne traži mnogo, ali stvara i teži visoko. “Inspiracija je u svakom kutku, oko mene je i unutar mene. U svemu je što dotakne moju dušu”, kaže ona, pa joj stoga “nije teško naći prave rime” ili pak riječi.

Ona svoje priče i pjesme objavljuje i na Fejsbuk profilu i Instagram stranici “Iluzija”, a komentari čitalaca joj, kaže, mnogo znače.

”Digitalni svijet otvorio je vrata mladim piscima i umjetnicima da svoje djela predstave na digitalnim platformama i na taj način urone u bogatu umjetničku arhivu, gdje stvaralaštvo dopire do širokog opsega ljudi koji zaista emituju posebnu emociju. I naravno da su me komentari svih čitalaca jako obradovali i ohrabrili da i dalje pišem”.

Na pitanje šta ju je podstaklo da se posveti pisanju kaže da je odgovor jednostavan.

”Odgovor je prilično jednostavan, počela sam da pišem još kao dijete, i oduvijek mi se dopadala ideja da iz ničega stvaram nešto, da oživljavam svjetove, ljude, emocije... Da raspletem zaplet najdubljih osjećaja, potisnutih u dubokoj svijesti. Željela sam da oživim svijet koji je dugo tinjao u meni, da ispričam priču na moj način, a najprije da zadovoljim beskonačnu želju i da držim svoje misli u rukama”, ističe i priznaje da još nije sigurna kada se može očekivati da knjiga bude objavljena, jer je u potrazi za pravom izdavačkom kućom.

No, do tada, ona nastavlja da vaja svoje misli i stil kojem se prepušta.

”Umjetnički stil pisanja ima svoj vlastiti jezik, oblikuje svijet u kome odstupa od uobičajnog načina izražavanja, daje neograničenu slobodu, umiri emocije pa ih rasplamsa i tako u nedogled, i suvišno bi bilo reći da ga praktikujem, ja ga živim”, a sve to u želji da čitaocima prenese jednu posebno snažnu i optimističnu poruku i osjećanje, možda baš onakvo kakvo nam je i potrebno danas.

”Poruka koju ova knjiga nosi spakovana je u jednoj tako jednostavnoj rečenici: ‘Ljubav će promijeniti svijet!’, a i ja čvrsto vjerujem u to!”, zaključuje Aleksandra Roćenović.

Pored pisanja - opet pisanje

”Književnost je drugačiji svijet, pitom, čist i prostran”, odgovara Aleksandra Roćenović na pitanje šta književnost predstavlja za nju... Nastavlja:

”Svijet iza korica u kom su granice providne, ne postoje, i u kom prave vrijednosti još uvijek žive, u kom su još netaknute. Ona ne klizi iz ruku, već zapljuskuje obale emocija i budi uspavani smisao, odupire se svemu rđavom i prolaznom. I u tom se svijetu izgubim, uvijek rado!”, ističe ona.

Pored uživanja u književnosti i pisanja, kaže uz osmijeh Aleksandra Roćenović, opet se bavi pisanjem i objašnjava kako...

”Da budem preciznija - Freelance Content writingom. Freelancing je već postao aktuelan oblik rada kod nas, tako da sloboda i fleksibilnost koju pruža čine da se sve više mladih odluči na freelance karijeru. Ljepota ovakvog načina rada je najprije mogućnost rada sa bilo kod mjesta na planeti, što otvara pregršt drugih mogućnosti i ostavlja dovoljno vremena za ostale obaveze kao i uživanja”, ističe ona.

Bonus video: