Kritika modernog sistema obrazovanja

Predstava “Oleana”, po tekstu Dejvida Memeta i u režiji Vide Ognjenović, izvedena na festivalu “Ćirilicom”

2233 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Nikola Todorović
Foto: Nikola Todorović

Kroz priču o odnosu studentkinje i profesorke, rediteljka i književnica, Vida Ognjenović je postavljajući predstavu “Oleana” iznijela kritiku modernog sistema obrazovanja “u kojem studenti mogu šikanirati i zloupotrebljavati profesore”, kazala je Ognjenovićeva nakon izvedbe predstave na književnom festivalu “Ćirilicom” u Budvi.

Duodramu su preksinoć u Crkvi Santa Marija izvele Monja Vuksanović i Jovana Todorović, kojima je ovo bila magistarska predstava i koji su, zajedno sa rediteljkom Ognjenović izabrali tekst Dejvida Memeta. Predstava je postavljena i ranije, 90-ih godina u Ateljeu 212, takođe u režiji Vide Ognjenović koja je i prevela ovaj komad sa engleskog jezika. U originalnoj postavci profesora je glumio muškarac, a sada u njoj igraju dvije žene.

”Ja sam ovaj tekst vidjela 1997. godine u Londonu, to je bila praizvedba, donijela sam ga u Beograd, prevela i postavila na scenu Ateljea 212, gdje je ulogu profesora igrao Svetozar Cvetković”, rekla je Ognjenovićeva, a prenosi Služba za medije festivala “Ćirilicom”.

Da je ova tema i danas aktuelna na globalnom nivou, pored ostalog, potvrđuje reakcija publike, istakla je rediteljka.

”Ja mislim da je aktuelna, i to mnogo, a u to me najviše ubjeđuje reakcija publike, koja besprekorno razumije predstavu i apsolutno nemamo problem da bilo šta dodatno objašnjavamo, a ovo ipak nije pedagoška predstava”, kazala je ona.

Gumica iz Budve, Jovana Todorović, istakla je da je dodatna odgovornost igrati pred svojom publikom i na festivalu koji nosi naziv “Ćirilicom”.

”Odgovornosti je svakako bilo i moram da se zahvalim organizatorima što su nas pozvali i pružili priliku da odigramo predstavu koju ja mnogo volim”, kaže Todorović, a otkriva i kako i u kojoj mjeri sagledava problem odnosa između profesora i studenta danas.

”Smatram da ova predstava ima i neku pouku, a to je da ne treba baš ni profesori da budu previše prijateljski nastrojeni prema studentima jer nikada ne znaju kakva manipulacija ih čeka. Uvijek mora da postoji neka granica”, zaključuje Todorović.

Bonus video: