Raspisan konkurs za kratku priču “Granica”

"To može biti priča o našim životima, koja potvrđuje koliko smo slični i/ili različiti, koliko naslov neke knjige - u bilo kom žanru napisane - može biti inspirativan za nas, koliko za nas može biti inspirativan stih neke pjesme ili dijalog iz nekog dramskog teksta, odlomak iz nekog romana, priče, putopisa”, kazala je Nikčević-Batrićević.

3688 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Crnogorska asocijacija za američke studije “dr Biljana Milatović” i Američki ugao u Podgorici raspisali su konkurs za kratku priču inspirisanu životom i radom američkih književnica pod nazivom “Granica”.

”Namjera nam je da ovim konkursom podstaknemo stvaraoce različitih generacija da napišu priču inspirisanu životom i radom američkih književnica. Priča može imati direktnu referencu na život i rad neke od američkih književnica, iako ne isključivo. To može biti priča o našim životima, koja potvrđuje koliko smo slični i/ili različiti, koliko naslov neke knjige - u bilo kom žanru napisane - može biti inspirativan za nas, koliko za nas može biti inspirativan stih neke pjesme ili dijalog iz nekog dramskog teksta, odlomak iz nekog romana, priče, putopisa”, kazala je prof. dr Aleksandra Nikčević-Batrićević.

Objasila je da je za naslov konkursa izabrana riječ granica jer je to riječ kojom su, na različite načine, mnoge američke spisateljice bile inspirisane, od Vile Kader, En Sekston, Kejt Šopin, Glorie Anzaldue, Valerie Luizeli, Natalie Silvester...

”Ovo je konkurs koji nas motiviše da stvaramo, da se prisjetimo knjiga koje smo čitali davno ili da na drugačiji način promišljamo o knjigama koje trenutno čitamo, a koje su iz korpusa američke književnosti, koje su dobro znane i sigurno smještene u kanon američke i svjetske književnosti, ili one koje smo počeli da otkrivamo zahvaljujući promjenama u književnom kanonu, koje su uzrokovane pitanjima roda, rase, klase, čime su se granice onoga što smo do pedesetih godina 20. vijeka smatrali američkom književnošću znatno promijenile, postale intrigantnije, raznovrsnije, izazovnije za čitaoce i istraživače”, poručila je Nikčević-Batrićević.

Priče, koje ne smiju biti duže od 6.000 karaktera, treba poslati pod šifrom, a naslov i šifra pod kojom je priča poslata, jedno ispod drugoga, treba da budu otkucani u gornjem lijevom uglu. Rok za slanje je 15. oktobar 2021. godine, a tri učesnika konkursa čiji radovi budu proglašeni za najbolje biće nagrađeni, dok će pet najboljih priča biti objavljeno.

Radove, koji moraju biti otkucani u Word dokumentu (Times New Roman, font 12 s proredom 1,5) slati na mejl alexmontenegro@t-com.me s naznakom - Prijava na konkurs “Granica”.

Bonus video: