Izložba Bratislava Medojevića u galeriji "Most"

Izložba se može posjetiti od 4. do 18. septembra

1789 pregleda 0 komentar(a)
Portret Pejzaž, Foto: Bratislav Bato Medojević
Portret Pejzaž, Foto: Bratislav Bato Medojević

U galeriji Most, u Podgorici, u subotu u 18 časova biće otvorena izložba akademskog slikara Bratislava Bata Medojevića.

Izložba pod nazivom "Portreti", predstaviće radove iz ciklusa "Terra".

Izložbu će biti otvorena do 18. septembra.

Akademski slikar Bratislav Bato Medojević rođen je 13. februara 1957. godine u Bijelom Polju.

Djetinjstvo je proveo u Pljevljima, gdje završava Osnovnu i srednju školu.

Prvobitno je studirao u Titogradu na Ekonomskom fakultetu, da bi kasnije prešao na Likovni odsijek na Višoj pedagoškoj školi u Nikšiću. 1982. godine, upisuje se na Odsijek za slikarstvo na Likovnoj akademiji u Sarajevu, na kojoj i diplomira 1986. godine.

Medojević prvi put izlaže na kolektivnoj izložbi mladih slikara Titograda 1984. godine, gdje je kasnije organizovao svoju prvu samostalnu izložbu.

U Galeriji paviljona ULUCG-a u Podgorici, 1994. godine, prvi put izlaže svoj najznačajniji ciklus slika pod nazivom "Terra", rađen u jedinstvenoj tehnici - terra apretura (terra apprêter).

Crteže iz ciklusa „Saros”, započet 1981. godina, a koji danas broji preko 26.000 portreta, izlaže u Galeriji Perjaničkog doma u Podgorici, 1998. godine.

Po kritikama akademika Olge Perović, ovi crteži ga svrstavaju među vodeće crnogorske crtače (Monitor, 1995. godine). Iz svog obimnog stvaralaštva Bratislav se predstavio publici sa više zajedničkih i samostalnih izložbi.

1986/87. godine, radio je kao scenograf u Subotičkom narodnom pozorištu.

Potom se vraća u Podgoricu gdje honorarno radi kao scenograf u Televiziji Crne Gore.

Za relativno kratak period snimljeno je dvadesetak spotova raznorodnih izvođača u studiju u koje potpadaju prvi spotovi Josipe Lisac, Ekatarine Velike, grupe Magazin.

Školske 1992/93. godine bio je angažovan kao profesor u Srednjoj umjetničkoj školi „Petar Lubarda“ na Cetinju, za sve stručne predmete: crtanje, slikanje, grafika, teorija forme, istorija umjetnosti.

Slikarstvo Bratislava Bata Medojevića je originalno, misaono i studiozno, kako su ga još na početku stvaranja ciklusa slika „Terra“ doživljavali brojni likovni kritičari: Olga Perović, Petrica Duletić, Milan Coko Marović, Dušanka Moškov.

U jednoj od kritika iz 1996. godine, Mladen Lompar kaže: „U kompleksnoj slici savremene crnogorske umjetnosti, stvaralaštvo Bratislava Medojevića je potpuno usamljeno.“

Segment iz ciklusa „Terra”, koji je ovim povodom izložen, svjedoči da se radi o izrazito individualnom slikarstvu koje zauzima posebno mjesto u antologiji savremene crnogorske umjetnosti.

Bonus video: