od 9. do 16. septembra u Beogradu

”Obrad” i “Pomirenje” na Beldocsu

Crnogorska kinematografija i Filmski centar Crne Gore biće zastupljeni na prestižnom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu

1683 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma "Obrad" Branislava Milatovića, Foto: FCCG.ME
Iz filma "Obrad" Branislava Milatovića, Foto: FCCG.ME

Ovogodišnje, 14. izdanje prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - Beldocs 2021. biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu i predstaviće više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja, a i Crna Gora će imati svoje predstavnike. Festival će, kao i prošle godine, biti održan u hibridnom formatu, u nekoliko prostora u Beogradu i onlajn.

Crnogorski kratkometražni dokumentarni film “Obrad”, reditelja Branislava Milatovića, uvršten je u takmičarski program selekcije “Povetarac” u sklopu koje će biti prikazano još 11 ostvarenja.

”Obrad” je filmska priča o Obradu Pavloviću koji, uprkos okolnostima, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao bibliotekara u Kotoru.

”U njegovom slučaju bibliotekar nije samo osoba koja izdaje knjige. Kada govorimo o Obradu, bibliotekar nije profesija. Ova riječ ga određuje kao čovjeka. Obrad je s vremenom razvio roditeljski odnos prema ovoj zaboravljenoj instituciji. Biblioteka je njegovo radno mjesto, njegova kuća i njegova sudbina - bitka koju vodi jednakim intenzitetom i koju niti gubi, niti dobija, samo je neprestano ponavlja...”, kazao je Milatović ranije “Vijestima”.

Film je realizovan u produkciji kompanije Bitter Frames Production iz Podgorice, a dobio je i podršku je od strane Filmskog centra Crne Gore. Producenti su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, direktor fotografije Lazar Radić, izvršni producent Nemanja Dragović, dizajner zvuka Bobo Stanišić, pomoćnik reditelja je Pavle Simonović, saradnik na scenariju Milo Masoničić, asistent kamere Niko Tripunović, montažer Vladimir Radovanović, a kolor korekciju je radio Nikola Marinković.

Pored filma “Obrad”, u okviru selekcije “Naslovna strana”, biće prikazana i crnogorska manjinska koprodukcija “Pomirenje” u režiji Marije Zidar. Film je dobio podršku Filmskog centra, a u pitanju je koprodukcija Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

”’Pomirenje’ je film slovenačke rediteljke, sniman u Albaniji u periodu od pet godina. Dokumentarac govori o pokušaju pomirenja između dvije porodice u jednom selu na sjeveru Albanije. Porodice su zarobljene u sukobu koji rezultira gubitkom života devetnaestogodišnje Gjyste Paplekaj. Film nudi jedinstven pristup, kao i specifičan ženski pogled na patrijarhalno društvo koje se nalazi na raskršću poluzaboravljene prošlosti i nesigurne sadašnjosti”, navodi se u opisu FCCG-a.

Iz filma “Pomirenje” Marije Zidar
Iz filma “Pomirenje” Marije Zidarfoto: Fccg.me

Filmski centar Crne Gore će i ove godine, jednom od učesnika programa Beldocs Industry, dodijeliti nagradu za najbolji projekat - Best Beldocs Academy Project Award.

”Saradnja sa festivalom ‘Beldocs’, u okviru kog je i prethodnih godina dodjeljivana nagrada Filmskog centra Crne Gore, nastavlja se i tokom ovogodišnjeg izdanja, a Beldocs Akademija, kao i ranije, u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju. Za ovogodišnje izdanje selektovana su četiri projekta, iz Letonije, Moldavije, Hrvatske i Srbije, koji će razvijati svoje imerzivne sadržaje na trodnevnoj interaktivnoj radionici, pod mentorstvom Sare Tireli (Italija), jedne od najznačajnijih savremenih umjetnika”, navodi se u saopštenju na sajtu FCCG-a.

Producentkinja Danijela Radulović, savjetnica za filmsku produkciju u Filmskom centru Crne Gore, održaće predavanje 12. septembra u okviru Beldocs Akademije, na temu “Budućnost filma i virtuelne produkcije”.

Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje i online putem interneta. Filmovi će biti dostupni preko linka “Beldocs online” u glavnom meniju festivalskog sajta www.beldocs.rs