Predstavom "Mobi Dik" otvoren FIAT

Festival i ove godine ima dva segmenta - glavni i prateći program, a u zvaničnoj selekciji ove godine će se naći 13 predstava

10674 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Bogat i raznovrstan umjetnički program ovogodišnjeg Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT večeras je započet predstavom "Mobi Dik", italijanske produkcije "Teatra di venti", na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Predstava je rađena po motivima knjige "Mobi Dik", jednog od najznačajnijih djela američke i svjetske književnosti pisca Hermana Melvila.

Ova predstava tematizuje, između ostalog, i odnos čovjeka i prirode, uz preplitanje nemilosrdne borbe za preživljavanje, iznenadne oluje i kao trenutaka radosti njenih protagonista.

Režiju za, ovaj spoj akrobatske koreografije i scenskih promjena u ritmu muzičkih tema, potpisuje Stefano Te, dok je adaptaciju dramskog teksta radio Đulio Sono.

Ovaj komad je izveo veći glumački, ali i muzički ansambl uz koji su, takođe radili brojni stručnjaci kako bi postavili kompleksnu scenografiju ovog spektakularnog performansa u kojem je večeras uživala publika.

PR festivala Ivana Radojičić je istakla da je FIAT i uprkos otežanim uslovima uspio održati nivo festivala.

"Nadam se da će publika i javnost prepoznati umjetnički kvalitet sadržaja na FIAT-u, koji su pažljivo selektovani ove, kao i svih predhodnih godina", rekla je Radojičić.

U nastavku večeri, u sklopu muzičkog programa FIAT-a, nastupio je trio MOA na krovnoj terasi Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Crnogorski vokalno-instrumentalni trio MOA čine pijanistkinja Marija Mitrović, kontrabasistkinja Andrijana Ramović i rediteljka/kantautorka Dušanka Belada, koje su uz kombinovanje melodije prošlih vremena i savremene klasične muzike, publici pružile jedinstven muzičko-scenski doživljaj.

"Festival i ove godine ima dva segmenta - glavni i prateći program, a u zvaničnoj selekciji ove godine će se naći 13 predstava iz Italije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Srbije, Kipra, kao i zemlje domaćina, Crne Gore”, rekla je Radojičić i dodala da su ulazi na sve glavne i prateće programe besplatni, kao i svih godina do sada.

Već drugu godinu, od kako je epidemija koronavirusa otkazala i zaustavila brojna kulturna dešavanja, FIAT ostaje dosljedan svom motivu da je kultura i u ovakvim uslovima neophodna.

Istrajnost festivala da se održi ogleda se u njihovom poštovanju propisanih mjeram koje će se poštovati i tokom FIAT-a 2021.

Iz organizacije su rekli da "pokažemo kulturu, poštujemo mjere", pa će se i tim povodom poštovati epidemiološke mjere, koje je za održavanje kulturnih događaja propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Bonus video: