Bogat program Septembarskih dana

Više od 60 kulturnih i sportskih manifestacija očekuje Nikšićane tokom mjeseca, a izdvajaju se Gitar fest i Jesenji sajam knjiga

3321 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Tokom “Septembarskih dana” u Nikšiću će biti organizovano više od 60 kulturnih i sportskih manifestacija, a Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kazao je da su se potrudili da, uprkos složenoj situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, sugrađanima ponude bogat i sadržajan repertoar namijenjen svim uzrastima.

”Kada su u pitanju kulturni sadržaji ono što će zasigurno obilježiti ovogodišnje ‘Septembarske dane’ jeste 16. izdanje najstarijeg muzičkog festivala u našem gradu, Nikšićki gitar fest, koji će se održati od 20. do 24. septembra. Ljubitelji gitare imaće priliku da uživaju u nastupima nekih od najpoznatijih svjetskih, ali i crnogorskih gitarista, a na festivalu će nastupiti i regionalna zvijezda Božo Vrećo”, kazao je Ivanović za “Vijesti”.

Od ove godine kreće i nova manifestacija Jesenji sajam knjiga, “Anderva book”, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš”.

”Sajam će trajati od 23. do 27. septembra, a ljubitelji pisane riječi i književnosti biće u prilici da samo u okviru ovog programskog segmenta posjete preko 20 različitih dešavanja”, istakao je Ivanović.

Jesenji sajam knjiga će svečano biti otvoren 23. septembra u 19 časova kada će nastupiti gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević, dok će ostalih dana trajati od deset do 21 čas. Sajam će biti organizovan u Sportskom centru, a u sklopu njega biće održane radionice za djecu, kao i poetsko-muzički hepening za najmlađe. Tokom trajanja Sajma biće predstavljena djela Stevana Dučića, zatim knjige Saše Ilića, Tatjane Đurišić Bečanović, Dragana Boškovića, Rajke Glušice i Marka Tomaša, organizovani razgovori sa piscima, na kojima će učestvovati Enes Halilović, Ranko Krstajić, Božo Koprivica i Balša Brković. Tu su i autorske večeri akademika prof. dr Radomira Ivanovića i prof. dr Aleksandra Jerkova, kao i književno veče Đura Radosavovića i Muharema Bazdulja. Planirana je i tribina “Njegoš-Lalić-Bulatović”, okrugli sto “Knjiga i ja”, obilježavanje 50 godina izdavaštva Unireksa, predavanje prof. dr Boguslava Zjelinjskog i CG-mol Dragana Koprivice. Manifestaciju će zatvoriti poetsko-muzički hepening “Književnost u rokenrolu”.

”Za Dan opštine, 18. septembar, uspjeli smo da obezbijedimo svojevrsni pozorišni spektakl, predstavu ‘Nečista krv’ po istoimenom romanu Bore Stankovića, u produkciji istoimenog pozorišta iz Vranja. Predstavu je režirao Jug Đorđević, a u njoj nastupa 16 glumaca. Imaćemo i jednu premijeru, komediju ‘Celulit’, autorski projekat našeg sugrađanina Vladimira Kosića”, kazao je Ivanović.

Učenici prvog razreda imaće priliku da pogledaju predstavu “Kuc, kuc, ima li koga?”, pozorišta “Maximus art” iz Beograda, koja će imati tri izvođenja.

”Najavio bih i nekoliko zanimljivih koncerata KUD-a ‘Zahumlje’ sa gostima, muzičke škole ‘Dara Čokorilo’, crkvenog hora ‘Prepodobna mati Angelina’ povodom dvije decenije postojanja, kao i koncert posvećen Mokranjčevoj muzici. Još bih izdvojio promocije dva značajna književna izdanja - antologije ‘Olujna polja poezije’, povodom 50 godina rada Književne zajednice ‘Vladimir Mijušković’ i monografije ‘Od nikšićke čitaonice do JU Narodna biblioteka Njegoš’”, istakao je Ivanović.

U sklopu “Septembarskih dana” biće organizovana i promocija monografije “Arhitektura i urbanizam grada Nikšića nakon Drugog svjetskog rata” dr Vladimira Bojkovića, zatim knjige Snežane Radulović “Zelena šuma”, kao i zbornika “Mozaik 3”, Književnog kluba “Poenta poetika”. Planirano je i predavanje socijalne radnice Violete Golubović na temu “Uloga mladih u prevenciji protiv vršnjačkog nasilja”, izložba “Šobajići - portret jedne porodice” i tribina povodom obilježavanja 123 godine od osnivanja JU “Zahumlje”. Sv. MANDIĆ

Dani sporta uz takmičenja, turnire i memorijale

U okviru “Septembarskih dana sporta” biće pealizovano gotovo 20 raznovrsnih takmičenja. Pored tradicionalnih takmičenja u ribolovu, karateu, džudu, rukometu i ulične atletske trke, biće opranizovani memorijalni turniri posvećeni nedavno preminulim Nikšićanima, Miodragu Skalu Gvozdenoviću i Miodragu Balu Baletiću.

”Ono što će, po mom mišljenju, posebno obilježiti ovogodišnji sportski septembar je manifestacija ‘Health sport’, koja kroz raznovrstan program promoviše zdrave stilove života, a trajaće od 24. do 26.septembra. Edukativni dio biće održan u prostorijama Tehnopolisa, gdje će se gosti upoznati sa sjajnim uslovima koje posjeduje ova institucija i time postaviti temelj za buduće projekte kojima bi Nikšić mogao da bude stavljen na mapu konferencijsko-zdravstvenih centara”, istakao je Ivanović.

Na glavnom gradskom trgu biće održana tri treninga na otvorenom, Dan sporta, kao i prezentacije zdravih stilova života.

Bonus video: