Tanja Bakić na festivalu u Berlinu

Crnogorska pjesnikinja se predstavila čitanjem poezije u specijalnom onlajn segmentu Internacionalnog festivala književnosti koji je bio posvećen žrtvama aktuelne pandemije

3131 pregleda 3 komentar(a)
Bakić, Foto: Privatna arhiva
Bakić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska pjesnikinja Tanja Bakić predstavila se na jednoj od najuglednijih evropskih književnih manifestacija, na Internacionalnom festivalu književnosti u Berlinu (Internationales literaturefestival Berlin), koja se ove godine održava od 8. do 18. septembra.

Bakić se predstavila čitanjem poezije u specijalnom onlajn segmentu festivala koji se održao 5. septembra, a bio je posvećen žrtvama aktuelne pandemije. U ovom čitanju učestvovali su brojni pjesnici i intelektualci širom svijeta, uključujući imena poput: Čarls Bernštajn i Džudit Batler iz Sjedinjenih Američkih Država, Ko Un iz Sjeverne Koreje, Alberto Mangel iz Argentine, Ana Moi iz Vijetnama, Kuća književnosti iz Kvebeka (Kanada), Džon Matier i Šarlota Vud (Australija), Luiza Sančez iz Dominikanske republike, Nansi Morehon iz Kube, Dani Morison iz Sjeverne Irske, Džon Burnsajd iz Velike Britanije, i mnogi drugi.

”Književnost ima tu moć da podari izraz ovoj situaciji... pomaže da se nerazumljivo učini opipljivim, a neopipljivo razumljivim”, istakli su organizatori festivala u Berlinu podsjećajući na značaj ovakvog čitanja poezije tokom (još uvijek aktuelne) pandemije.

Pored ovog festivala, Bakić je tokom 2021. godine učestvovala i na online edicijama drugih značajnih međunarodnih književnih manifestacija, poput: Kanadskog festivala poezije, poetskog maratona u Moskvi, festivala poezije u Skoplju i čitanju posvećenom Danu planete zemlje.

Bakić je pjesnikinja i književni prevodilac, trenutno na doktorskim studijama iz oblasti nauke o književnosti. Objavila je nekolike knjige poezije, rezidencijalno je boravila u više država i učestvovala na brojnim internacionalnim književnim festivalima. Dobitnica je nagrade Srednjeevropske inicijative za književnost 2016. godine, kao i raznih međunarodnih stipendija... Dva puta ju je internacionalni bord istoričara umjetnosti izabrao za predstavnika Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana (2013. i 2015). Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima, a ističu se i njeni poetski i prozni prevodi.

Bonus video: