”Olujna polja poezije” u Zahumlju

Promocija antologije članova Književne zajednice “Vladimir Mijušković” iz Nikšića

964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Antologija poezije članova Književne zajednice (KZ) “Vladimir Mijušković”, “Olujna polja poezije” biće promovisana večeras u 20 časova u sali “Zahumlja” u Nikšiću.

Riječ je o dvojezičnom izdanju koje je obuhvatilo period od 1968.godine do 2020. sa ukupno 68 autora. Antologiju su priredili Spasoje Bajović i Jovan Drašković, dok je na engleski jezik prevela Vesna Anastasija Božović sa saradnicima iz Londona i Birmingema.

Knjigu, koja je likovno obogaćena slikama akademskog slikara Milovana Mikija Radulovića, izdali su KZ “Vladimir Mijušković”, JU Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića i “Unireks” iz Podgorice.

Književnu zajednicu “Vladimir Mijušković”, najstariju asocijaciju pisaca u Crnoj Gori, 1968. godine osnovala je grupa mladih nikšićkih poeta, a nosi ime uglednog profesora Vladimira Mijuškovića, pisca romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima.

Među osnivačima i članovima Zajednice su i neka od najznačajnijih imena crnogorske književnosti poput Vita Nikolića, Milana Duga Krivokapića, Vukmana Otaševića, Dragana Radulovića, Dušana Govedarice, Miroslava Jovanovića Timotijeva, Radislava Gardaševića, Draga Mijovića Godijelja, Gojka Janjuševića…

KZ je za više od pola vijeka postojanja objavila preko 600 naslova iz poezije, proze i esejistike, a prva knjiga koja je izašla 1969. godine zvala se “Kaktusi” i u kojoj su sabrana literarna ostvaranja članova.

Zajednica je bila organizator ili suorganizator značajnih književnih i drugih kulturnih manifestacija, kako u Nikšiću tako i u Crnoj Gori. Sa Opštinom Nikšić organizovala je pored “Nikšićkih književnih susreta”, i “Dane Zaloge”, “S pjesnikom u ponoć”, “Auto(r) na korzu”, “Međunarodni sajam knjiga”, tribinu “Rade Tomov”…

Zajednica za umjetničko viđenje zavičaja dodjeljuje nagradu “Zaloga”, a prvi lauret bio je Vito Nikolić, po kome je 1994. godine nazvana druga nagrada koja se dodjeljuje za liriku, i to isključivo crnogorskim autorima. “Zalogu” su do sada dobila 42 stvaraoca, a nagradu “Vito Nikolić” njih deset.

Danas Književna zajednica broji oko trideset članova starije, srednje i mlađe generacije.

Bonus video: